Belföld

Tagad a mátyusi polgármesteri hivatalt és könyvtárat felgyújtó tolvaj, társa azonban mindent elmondott

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség azzal a két fiatal férfival szemben, akik tavaly júliusban felgyújtották a mátyusi polgármesteri hivatalt és a könyvtárat. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy a 20 éves férfi azt mondta, hogy nem követett el bűncselekményt, a 16 éves társa azonban mindent bevallott az eddigi eljárás során.

Részletes beismerő vallomást tett a 16 éves fiú. Elmondta, hogy kérte a társát, hogy ne gyújtsa fel a könyveket, de nem hallgatott rá

– mondta a szóvivő.

A vádirat szerint az idősebb férfi vette rá a 16 éves társát arra, hogy betörjenek a hivatalba és lopjanak el különböző értékeket. Hajnali fél ötkor megjelentek a polgármesteri hivatalnál, az ajtót berúgták, majd számítógépeket és egyéb számítástechnikai eszközöket, továbbá a polgármester reprezentációs italait magukkal vitték. Azért, hogy a bűncselekmény nyomait eltüntessék, a felnőtt korú férfi egy öngyújtóval az egyik irodában tüzet gyújtott, amely átterjedt az épület több helyiségére.

ugyeszseg.hu

Még ugyanezen napon, de egy órával később az elkövetők  feltörték az önkormányzat közelben lévő könyvtárát is, ahonnan szintén számítógépeket tulajdonítottak el. Az idősebb férfi a könyvtárban is tüzet gyújtott, melynek során elégett 937 db könyv, továbbá a berendezési tárgyak.

A számítógépeket az elkövetők egy farakás közé rejtették, azokat a rendőrség megtalálta és a tulajdonosának visszaadta. A könyvtárban több mint két millió forint kár, míg a polgármesteri hivatal épületében három millió forintos kár keletkezett a tűz miatt.

A letartóztatásban lévő fiatalokat az ügyészség összesen öt rendbeli lopással vádolja, illetve a felnőttet még kiskorú veszélyeztetésével is, mivel rávette a tizennyolcadik életévét be nem töltött társát a lopások elkövetésére. Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy amennyiben a fiatalok az előkészítő ülésen beismerő vallomást tennének, és nem kérik a tárgyalás megtartását, akkor a felnőttet három év börtönre, fiatalkorú társát pedig két év hat hónap javítóintézeti nevelésre ítélje a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik