Belföld

Orbán: a Néppárt a baloldal csatolmánya lett, ezért fel kell építeni az új jobboldalt Európában

Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Fidesz kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából. Nem fogadta el, hogy az európai parlamenti képviselőinek jogait és ezzel a magyar szavazók jogait is korlátozzák a frakció alapszabályzatának módosításával

kezdi a tegnapi nap történéseit értelmező Facebook-bejegyzését Orbán Viktor.

A magyar kormányfő azt is írja, hogy miközben „mi itt, Magyarországon és más vezetők a saját országaikban szó szerint élet-halál harcot folytatnak a koronavírus ellen, az EPP kisded hatalmi játékokban leli örömét a brüsszeli bürokraták buborékjában. Ez vállalhatatlan.”

Szerinte a Fidesz kilépése „új perspektívát nyit az európai politikában is. Köztudott, hogy mi, magyarok a folyamatosan hátráló és a politikai értékeit a süllyedő léghajóból kidobáló EPP-t újra Európa vezető szellemi és politikai erejévé akartuk tenni. Nagy, erős, demokratikus jobboldallá, amely a centrumpártokat, a konzervatív és tradicionális kereszténydemokrata pártokat és szavazóikat is képes egy nagy közös politikai otthonba összegyűjteni.”

Ugyanakkor a kormányfő szerint ez „a lehetőség a tegnapi napon elveszett. Az EPP végleg az európai baloldal csatolmányává vált. A migráció, a családi értékek, a nemzeti szuverenitás, vagyis a kor nagy kérdéseiben nincs többé különbség az EPP és az európai baloldal között. Jó okkal gyújthatnak örömtüzeket az európai baloldal pártjai és vezetőik. Egy újabb párttal gyarapodtak.”

Orbán így zárta a bejegyzését:

A mi feladatunk is világos. Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik. Itt az idő! Éljen a demokratikus jobboldal! Fortes fortuna adiuvat!

Kapcsolódó
Orbán súlyos jogsértéssel vádolja a Néppártot, ám többször elkövette, amit most számon kér
A kormányfő távozóban szemére vetette Manfred Webernek a visszamenőleges hatályú jogalkotást. Csakhogy az ilyen típusú eljárást épp a Fidesz alkalmazta előszeretettel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik