Belföld

Kijelölte a kormány a miniszteri biztost, akivel a megsarcolt városok vezetőinek tárgyalniuk kell

MTI / Kovács Tamás
MTI / Kovács Tamás

Megjelent a Hivatalos Értesítőben az a miniszteri utasítást, amivel a Fidesz egyik parlamenti képviselőjét, Balla Györgyöt a  koronavírus-járvány miatt szükséges stratégiai egyeztetésekért felelős miniszteri biztossá nevezi ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter – vette észre a 444.

A képviselő feladata lesz, hogy tárgyaljon a 25 ezernél nagyobb lakosú vidéki települések vezetőivel, miután lement az első tárgyalási kör a 69 település és Gulyás Gergely között.

Budapesttel és a kerületekkel Fürjes Balázs államtitkár fog egyeztetni, akinek nem lesz ismeretlen a feladat, mert a Fővárosi Önkormányzattal eddig is ő tárgyalt kormányoldalról.

„Az egyeztetések célja, hogy az önkormányzatok igényeit figyelembe véve olyan megoldást találjanak, amely a települések hatékony működését biztosítja, valamint beruházások és fejlesztések révén javítja az infrastruktúra és közszolgáltatások minőségét, ugyanakkor munkahelyeket teremt és növeli a gazdaság teljesítményét is” – állítja a Miniszterelnökség a tárgyalások céljáról.

A polgármestereknek azért kell tárgyalniuk, mert nem csak a járvány elleni védekezés tépázta meg az önkormányzati büdzséket, hanem kormányzati elvonások is voltak, illetve legutóbb a helyi iparűzési adó felét is elengedte a kormány, márpedig utóbbi sok város legfontosabb bevételi forrása.

A fideszes vezetésű városok közül már többet kompenzált a kormány az adóelengedés óta, az ellenzéki városok azonban csak morzsákat kaptak.

Múlt szerdán Karácsony Gergely főpolgármester a kormánnyal tárgyalt arról, hogy kompenzálják-e valahogy az önkormányzatok bevételkieséseit, azonban a kormány még gesztusokat sem tett. A főpolgármester már ekkor jelezte, hogy a külön-külön tárgyalásokkal leszalámizhatják a kerületeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik