Belföld koronavírus

A PDSZ szerint vakcinafelmérése cáfolja a kormányt

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI
A pedagógusok 84 százaléka beoltatná magát, csak nem a keleti vakcinákkal.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem  igaz, hogy csak 26 százalékos az oltásfelvételi hajlandóság az oktatási dolgozók körében. Mint írták, Maruzsa Zoltán állításával szemben, a valós szám 84 százalék körüli. A PDSZ 1674 oktatásban dolgozót kérdezett meg.

A köznevelési államtitkár február 11-én ajánlotta, hogy minél több pedagógus kérjen oltást, mert a köznevelési információs rendszer, az egészségügyi adatbázis, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér statisztikai jellegű összevetése alapján ezt csak 26 százalék tette.

A szakszervezet felmérés alapján azt írta, „ez egyértelműen nem igaz”, oltásfelvételi hajlandóság az oktatási dolgozók körében 84 százalék körül alakul. Az oltásban bízók kétharmada ugyanakkor valóban bizalmatlan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóvá nem hagyott (kínai és orosz) vakcinákkal. Tartanak a később kialakuló egészségügyi ártalmaktól, nem hisznek abban, hogy a kormány igazat mond az oltásokról.

A válaszadók nagy része a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca oltásoknak szavazott bizalmat. A Sinopharmmal és a Szputnyik V-vel feltűnően bizalmatlanok, és már az európai engedélyeztetés alatt álló vakcinákkal szemben is szembetűnő az elutasítottság.

A kormány oltási programmal kapcsolatos kommunikációjáról a megkérdezettek nagy része úgy nyilatkozott, hogy az átláthatatlan, kusza, elbizonytalanító. A túlnyomó többség úgy érzi (még az oltást felvenni nem kívánok egy része is), hogy az iskoláknak az oltási prioritási listákon lenne a helyük. Sokan azonban ezt csak akkor támogatnák, ha nem lenne kötelező az oltás (nem az – a szerk.).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik