Belföld

„Frászban van mindenki” – rejtélyes tűzesetek miatt aggódnak Albertirsán

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

„Frászban van mindenki” – rejtélyes tűzesetek miatt aggódnak Albertirsán

Tavaly nyáron két családi ház gyulladt ki egy időben a Pálinkafőző utcában a Pest megyei Albertirsán. A házak nem egymást „gyújtották fel”, lévén több száz méter van köztük, de mindkét esetben elektromos hiba okozta a tüzet. Véletlen egybeesés? Pár hónappal később, decemberben egy asztalosműhely égett porig a kisváros központi részén. A helyiek ezek után kezdtek intenzíven beszélgetni a villanyproblémákról a közösségi fórumokon. Ezekbe belepillantva – kis túlzással – úgy tűnik, mintha a 12 ezres kisvárosban majd’ mindenkinek lenne legalább egy szerencsétlen áramos története a saját háztartásában. Összefüggenek ezek az esetek? Ha igen, van-e megoldás rájuk?

Amióta voltak ezek a tüzek itt nyáron, frászban van mindenki. Én biztos. Ha bármilyen villanymizéria van, márpedig van nálunk rendesen, egyből arra gondolok, hogy mindjárt baj lesz. Így élünk már bő fél éve

– mondja Tóthné Németh Rita, aki két tűzeset helyszíne között félúton lakik Albertirsán, a Pálinkafőző utcában.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Tóthné Németh Rita

A kettő közül az egyiket részletesen bemutattuk december végén. Történetünk fókuszában az állt, hogy Ellenbach Ildikó családja úgy kap továbbra is több tízezres villanyszámlákat, hogy fogyasztásuk nincsen – nem is lehet, hiszen leégett a házuk. (A szolgáltató a cikkünk megjelenése után törölte a család több százezres tartozását.) A család elmondása szerint az emeleten keletkezett a tűz, ami gyorsan terjedésnek indult, mígnem elérte a főzéshez használt gázpalackot, ami felrobbant. Ekkor szerencsére már nem volt senki a házban, ugyanis Milán, Ildikó nevelt fia kifutott az utcára, hogy a tűz oltásához hívja lánytestvérét, aki éppen a másik, korábban keletkezett tűzhöz rohant.

Kapcsolódó
Leégett a házuk, mindenük odalett, de villanyszámlát azóta is kapnak, most járnak 700 ezer forintnál
Egy tűz, egy robbanás, egy átmeneti lakás, egy öttagú család az Alföld szélén. Ildikóék talpon maradtak, de nem értik, miért kapnak ennyi sárga csekket az áram után, amiből nem is fogyasztanak.

Az utcában ekkor ugyanis már égett egy ház teteje, ott szintén elektromos hiba okozta a tüzet. A ház tulajdonosa azt mondta most a 24.hu-nak, hogy az oszlopról bejövő villamosvezeték gyújtotta fel a villanyórát, ez volt a felelős a tetőszerkezet leégéséért. „Az emeleti összes bútor, összes burkolat megsemmisült, a tüzet a falban lévő kőzetgyapot foghatta meg, ezért nem jött le a földszintre. Volt biztosításunk, a helyreállítási költségek nagy részét ez fedezte. Négy hónap alatt, novemberre hoztuk helyre a házunkat, hogy vissza tudjunk költözni télre. Addig béreltünk egy lakókocsit, amit a lányom udvarára állítottunk fel. Ott húztuk ki addig.”

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Tóthné Németh Ritánál ugyan még nem történt rövidzárlat, és nem keletkezett tűz elektromos hiba miatt, de ettől függetlenül akad gondja.

Nálunk a bajok 2018-tól kezdődtek. Akkor már tíz éve laktunk itt, addig nem volt semmi gond. Akkor történt nálunk egy villanyóracsere, amit a szolgáltató végzett. Azután jöttek az áramkimaradások. Nézzük, és kikapcsol a tévé, de a számítógép is. Ugyanúgy leáll a mosógép meg a mikró. Tönkrement már ezért pár háztartási készülékem, bizonyítani persze soha nem tudnám, hogy a rendszeres áramszünetek miatt. De hát mi másért készül ki egy pár éves mosogatógép? Van még más is. A villanykörte fénye egyszer csak megnő, aztán visszaáll. Mintha a 60-as égő helyett 100-as égne, pedig nem. Áramingadozás. Aztán a villanyóracsere után hirtelen megnőtt a fogyasztásunk. Ez éves szinten több mint százezer forint volt, amit rám vert a szolgáltató, pedig higgye el, nem csináltunk másképp semmit, mint előtte. Mégis majdnem duplájára ugrott a villanyszámlánk.

Épp kilépünk az utcára, amikor belebotlunk Tóthné szemközti szomszédjaiba, akik hasonló problémáikat taglalják. A házaspár szintén tapasztal áramingadozást („pislákol a varrógép”), és szerintük is túl sok áramszünet van. Van olyan nap, amikor háromszor is érzékelnek kimaradást.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Visszatérő problémák

Gér Mihály, a Pest megyei város önkormányzati képviselője a Facebook-oldalán kezdett ezekkel az esetekkel foglalkozni. A kommentekből idézünk most nyolcat, ezekből úgy tűnik, kiterjedt problémáról van szó:

  1. Nekünk a számítógépet vágta ki. A szerelő mondta, hogy áramingadozás okozta a gép tönkremenetelét.
  2. Rendszeres a kimaradás. Ezt naponta tapasztalom. A mikrohullámú sütőn látom, mikor indult újra az óra.
  3. Nekünk egy tévékészülék bánja a sok áramingadozást.
  4. Nekem a múlt nyáron kombinált hűtöm ment tönkre, pillanatnyi áramkimaradás volt. Napi szinten bevillannak az égők a lakásban.
  5. A Szeleczky Márton utcában valószínűleg az áramingadozás miatt tönkre ment a gázkazán elektromos egysége. Csak éppen bizonyítani nem lehet.
  6. A Katona utcában én is több esetben tapasztaltam áramkimaradást és áramingadozást! Régebben két számítógépünk elszállt. Három éve beinvesztáltam komoly szünetmentes tápra, azóta nyugodtak vagyunk.
  7. Mi a Széchenyi utcában lakunk, és itt is folyamatosan ingadozik az áram, sok az áramszünet, amely akár percekig is tarthat. Elég bosszantó és kárt is okozhat a készülékeinkben.
  8. A Vécsei utcában is ingadozik az áram.

Volt olyan is, aki ennél is súlyosabb történetet osztott meg. Egy albertirsai asszony a legutóbbi karácsonyát idézte fel: „Elektromos tűzünk volt. Szikrát hányt két fali csomópont is a nappaliban, füst stb., ahogy kell. Igen, karácsony napján. Egy hete kaptunk új villanyórát, amit egyébként hivatalos szerelő helyezett fel. Mondanom sem kell, hívtam, hogy jöjjön ki, de fel sem vette a telefont. Férjem estére tudta a falban kiégett vezetékeket áthúzni, és 17 órakor kezdtük éleszteni a házat, és felmérni a kárt. Tönkrement a mosogatógép, a házi vízmű vezérlője, a kombicirkó, a laptop tápegysége.”

Arra gyanakodtak, hogy túlfeszültség lehetett. „Ekkor mértünk 251 Voltot a 220 helyett. Este kiment az utcai közvilágítás, ami negyedévente előfordul. Egy hét után javították. Szomszédnál másnap mértünk, ott is magas volt, harmadnapra lejjebb ment, de még mindig 220 Volt felett volt. Rendszeresen mennek tönkre a ledes izzóink.”

Leégett, amit egész életében rakosgatott

Lehoczky Attila albertirsai kádárnak tavaly december 15-én arra kellett hazaszaladnia munkahelyéről a Madách utcába, hogy az otthoni asztalosműhelye – ahova évtizedek alatt szedte össze a szerszámokat – lángokban áll. „Rám telefonált a szomszéd, hogy jöjjek haza, mert ég a műhely. Ő nem tudott bejönni a kapun, a kutya nem volt megkötve.”

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A férfi körbe vezet minket a műhely romjai közt. Mutatja, mi minden égett benn: fúrók, fűrészek, munkapadok, tokmány, különféle szerszámok. A kapcsolószekrény teljesen leolvadt. A szakértők arra jutottak, hogy ez gyulladhatott ki, talán a portól, talán mástól.

Tudja, nekem ez volt a mindenem. A mániám, az életem. A szerszámok, a barkácsolás. És egyik napról a másikra elment az életem!

A tűzeseten túl Lehoczky Attilának az a fő problémája, hogy a biztosítóval sehogy se jut dűlőre. „Lakásbiztosításom volt, extrákkal. Én abban a tudatban voltam, hogy az a műhelyemre is vonatkozik. A megsemmisült szerszámaim sok milliót is érhetnek. Persze ezt most már nehéz lenne bizonyítani” – mutat a megégett, használhatatlanná vált tárgyhalmaz felé . „Kiegyeznék velük, de jelenleg úgy van, hogy semmit sem akarnak adni. Ezért fordultam végül ügyvédhez. Hát mi értelme így a biztosításnak, ha nem akarnak fizetni, amikor kéne?”

Búcsúzásképp megjegyzi: nála is gyakori az áramszünet, sokszor kapcsol ki a tévé.

A Párbeszéd alapbiztosítást javasol

Decemberi történetünk után a Párbeszéd többször visszatért Ildikóék esetére. Tordai Bence annak érdekében, hogy az alacsony jövedelműek, hasonló esetek miatt ne maradjanak fedél nélkül, alapbiztosítást javasol, erről szóló elképzelését be is terjesztette a Parlamentben. Ebben az áll, hogy a magyar lakóingatlanok negyede nem rendelkezik semmilyen biztosítással. Az elképzelés szerint minden ingatlantulajdonos – kizárólag arra a tulajdonában álló lakóingatlanra vonatkozóan, amelyben életvitelszerűen lakik – „jogosult ingyenes lakás alapbiztosításra, amely az elemi károkból (tűz, szélvihar, földrengés, bel- és árvíz stb.) eredő, a további, emberhez méltó lakhatást lehetetlenné tevő káreseményekre vonatkozik.”

Polgármester: a szolgáltató nem ura a helyzetnek

Összefoglalva:

  • Albertirsán tavaly volt legalább három komolyabb tűzeset. Kettő időben és térben is közel esett egymáshoz. Mindhárom esetben komoly anyagi kár is keletkezett, igaz, személyi sérülés nem történt.
  • A kisvárosban sokan tapasztalnak áramingadozásokat, áramszüneteket. A probléma, úgy tűnik, a település több pontján is tapasztalható.
  • Többen arra panaszkodnak, hogy emiatt tönkre ment műszaki készülékük. Azt ugyanakkor elismerik, hogy ezt bizonyítani minden kétséget kizáróan nem tudják. Ennek ellenére állítják: káruk legalább tízezrekben mérhető.
  • Több olyan eset is történt, amikor a villanyóracserét követően észleltek magasabb fogyasztást vagy más problémát albertirsai lakosok. Ildikóéknál is innen indultak a problémák az elmondásuk szerint.
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az biztos, hogy van egy észlelhető lakossági elégedetlenség, de következik-e mindebből bármi? Összefüggésbe hozhatók-e ezek az esetek egymással?

A polgármesterhez fordulunk, Fazekas László pedig röviden így kommentálja a helyzetet: tud a problémákról, főleg a külterületi részeken panaszkodnak feszültségingadozásra. „Ha beérkezik konkrét jelzés, akkor kezeljük a panaszokat, egyenként is. Volt már olyan, hogy a szolgáltató, azaz a Démász reagált is, fejlesztéssel tudott javítani a helyzeten.” Ezzel együtt Fazekas azt mondja:

nem látom úgy, hogy a problémás részeken, így például a Pálinkafőző utcában a szolgáltató teljesen ura lenne a helyzetnek.

Villanyszerelők: a lakosok is felelősek

Féltucat albertirsai villanyszerelőt is felhívtunk a problémákkal, ők azonban – részben hasonló, részben eltérő érvelés után– más megfejtéssel álltak elő. Többen közülük olyan magyarázattal szolgáltak, amelyek megértése számunkra nem volt teljes mértékben sikeres, de dióhéjban a következőket hámoztuk ki a szakemberek mondandójából.

Egy az egyben a szolgáltatót okolni a hibák miatt, illetve a tűzeseteket összekötni más problémákkal, így azt is a szolgáltató nyakába varrni, nem megalapozott. „Ha a két, egymáshoz közel történt tűznél a szolgáltató rendszerében történt volna valami hiba, akkor más házaknál tűz keletkezett volna” – mondja egyikük. „De nem történt” – tette hozzá.

Általános probléma a villanyszerelők szerint,

hogy húsz éve kialakított, ám mára elavult villanyrendszerekre kötnek rá új gépeket, amelyeknek most már jóval nagyobb a fogyasztása. Emiatt lazulnak a kötések, ez pedig a biztosíték lecsapásához, de akár belső tűzhöz is vezethet.

„Visszatérően találkozom olyan összevissza kötésekkel, hogy már az önmagában balesetveszélyes. Előfordul, hogy ezt szakember követi el, de van, hogy házilag hozzák össze a dolgot. Összekötik a rézvezetéket a régi alumíniummal, na, ott elég egy szikra, és ég a padlás.”

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

További gond lehet, ha az ingatlan messzebb van a transzformátor dobozától. „Mi egyszer olyan helyen laktunk, ami messze esett, életlen volt emiatt a tévé. Beszóltunk a Démásznak, de ők nem akartak hálózatot cserélni.” Vihar vagy nagy szél természetes magyarázata lehet az áramkimaradásoknak, ilyenkor ugyanis a lökések vagy a fákról lehulló ágak miatt gyakoriak az áramköri megszakadások – ezt több szakember említette.

A Démász mindenesetre azt közölte a 24.hu-val: „az ügyfelek által áramingadozásnak nevezett jelenség mögött gyakran a saját tulajdonban lévő, az ingatlan részeként működő belső elektromos hálózaton megjelenő hiba húzódik, ilyenkor érdemes szakemberrel átvizsgáltatni és szükség esetén felújítani az ingatlanon belüli hálózatot és a használt elektromos berendezéseket.” Hozzátették: az elektromos hiba miatti tüzek döntő többsége is a felhasználók tulajdonában lévő hálózatokon, elektromos berendezéseken alakulnak ki. „Albertirsán a rövid idejű áramszünetek mennyisége messze elmaradt a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal által megengedett esetek számától” – közölték.

Egy esetben lett megoldás

Mindebből arra juthatnánk, hogy sajnos nem lehet tenni semmit, ha valakinek ilyen problémája van Albertirsán – vagy akár máshol – annak el kell tűrnie a kényelmetlenségeket, együtt kell élnie velük.

Ez azonban nem feltétlenül van így.

Az a névtelenséget kérő forrásunk, akinek nyáron leégett a tetőtere a Pálinkafőző utcában, azt mondja, noha korábban voltak áramszünetek a lakásban, most már nincsenek.

Ezt pedig annak tudja be, hogy a tűz után kicserélték a vezetéket, és a régi, „tetőárbócos” változat helyett ma már földbe rakott változaton jön az áram a lakásba. „A szomszédoknál továbbra is akad panasz elég.” Szerinte a Démásznak kampányt kellene szerveznie, illetve ki kellene cserélnie a kábeleket – igaz, ez hatalmas összegeket emésztene fel. Egy helyi villanyszerelő szerint ugyanakkor nincs összefüggés. „Ugyanarra a rendszerre csatlakozik rá, nem tartom valószínűnek, hogy ettől van kevesebb áramszünet. Talán más fázisra tették az új csatlakozást, ezt nem tudhatom. Ezt a cserét egyébként bárki kérheti, ha modernizálni akar. Csak amikor a fogyasztók meghallják, hogy az ára több százezer forint is lehet, akkor jellemzően meggondolják magukat.” Az MVM Démász azt írta kérdésünkre: az „átalakítások rendszerint a mérőhely átépítését is jelentik, mert a légvezetékről táplált mérőhelyek általában nem tudják fogadni a földkábelt. Az ilyen, úgynevezett kiváltási igény esetén az átépítés költsége teljes egészében a fogyasztót terheli.”

A katasztrófavédelemtől kikértük Albertirsa és a környékén lévő más települések (Pilis, Cegléd, Dánszentmiklós) tűzeseteinek adatait. Ezekből annyi látszik, hogy Albertirsán a tűzesetek száma ezekkel az adatokkal összehasonlítva valóban nem volt kiugró.

Többen elmondták, hogy magukra hagyva érzik magukat. Többször jelezték panaszaikat a szolgáltatónak, de nem kaptak érdemi reakciót, ugyanakkor az önkormányzattól is intenzívebb tájékoztatást várnának. Az is probléma lehet, hogy egyre többen költöznek a kisvárosba, ahonnan rengetegen ingáznak. Az M4-esen Budapest határa félóra alatt elérhető, de munkalehetőségként közel van Cegléd, sőt Kecskemét és Szolnok is megjárható. A közüzemi hálózatok pedig nehezen bírják el az új házakat és a megnövekedett fogyasztást. Egy helyi lakos úgy összegez: „valakinek valamit csinálnia kellene ebben az ügyben, legalább egy érthető, szakszerű magyarázatra méltathatnának minket, hogy mit gondoljunk ezekről a furcsaságokról.”

Olvasói sztorik