Belföld koronavírus

Mégis megfontolandó lehet az iskolák, plázák bezárása

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az operatív törzzsel ellentétben a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője szerint ez indokolt lehet.

Pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben kérte Orbán Viktort, hogy a komoly veszélyhelyzet miatt a kormányfő rendeljen el minden köznevelési intézményben digitális munkavégzést. Az operatív törzs a hvg.hu kérdésére jelezte, egyelőre ezt nem tartják szükségesnek, noha a járvány harmadik hulláma felfutóban van.

Ehhez képest Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a Hír Tv műsorában azt mondta, a lépés megfontolandó.

A járványügyi szakember – aki gyakran helyettesíti az operatív törzs sajtótájékoztatóin Müller Cecíliát – azt mondta, most a
legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése az emberek között, a közösségek találkozását kell csökkenteni, hiszen rendezvények már régen nincsenek.

Szerinte az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra korlátozni lehetne úgy, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva, ez indokolt lenne,

hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat.

Az iskolákról Galgóczi Ágnes azt mondta, a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés, ezért valóban megfontolandó lehetőség lehetne, hogy egy rövid időre digitális oktatásra álljanak át az alsótagozatos osztályok is.

Most elég lenne egy kéthetes periódus, ezalatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnánk haladni. Ez így hatékony lenne és a járvány megfékezését szolgálná!

Kapcsolódó
Nyílt levélben kérik Orbánt, zárja be az iskolákat
A PDSZ azt kéri, a kormányfő hozza meg ezt a népszerűtlen döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik