Belföld

Június végére lefoglalták Zamárdiban a Balaton Sound helyszínét

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI

Négy hónap múlva fesztivált rendezne Zamárdiban a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft., a helyszínt legalábbis lefoglalták a rendezvény számára. A 24.hu információja szerint a szigetesek új szerződési ajánlattal jelentkeztek be a Balaton-parti városban, ahol csütörtökön a polgármester emiatt rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze.

A zamárdi kultúrházban megtartott ülésen úgy döntöttek, engedélyt adnak arra, hogy a nyáron – szigorú járványügyi feltételek mellett – két fesztivált rendezzenek a településen. A Balaton Soundot június végére, július első hetére tervezte be a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft., a Strand Fesztivált pedig augusztus közepére a Volt Kft. A megszavazott megállapodási javaslat ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy amennyiben a járványhelyzet az idén nem engedi meg a rendezést, mindkét fesztivált 2022-re vigyék át. Az önkormányzat pénteken küldte el a képviselők által elfogadott konkrét szerződési feltételeket a szervezőcégeknek.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere a 24.hu kérdésére azt mondta, hogy a település hosszabb távon „kivezeti” a fesztiválokat, így nem egyeztek bele a szigetesek öt évre szóló szerződésterveibe, és a Be My Lake fesztiválnak sem Zamárdi lesz a helyszíne. A település a fesztiváloknál használt területeket, parkolókat hosszabb távon más célokra kívánja hasznosítani.

Az egyéves szerződés egyfajta „bónusz” a tavaly elmaradt rendezvényekért, ami időt ad a rendezőknek, hogy új helyszínt találjanak a fesztiváloknak

– mondta a polgármester.

Kádár Tamás, a Sziget Zrt. ügyvezetője kérdésünkre elismerte, hogy felvették a kapcsolatot Zamárdival a helyszínek biztosítása érdekében. Kádár azt mondta, egyelőre tartják magukat ahhoz a tervhez, hogy márciusban döntenek véglegesen az idei rendezvények sorsáról, ezért tettek opcionális, azaz egy évvel elcsúsztatható javaslatot Zamárdinak is. A Sziget főszervezője azt is hozzátette, hogy a legutóbbi kormányzati bejelentések megítélése szerint nem javítják az esélyeket arra, hogy a nyári szezonban bármilyen, oltási igazolványos rendezvény létrejöhessen.

A zamárdi fesztiválokat a helyi lakosság sem fogadja már tárt karokkal. A 2019-es önkormányzati választás kampányában az egyik legfontosabb helyi üggyé vált a tömegrendezvények kérdése. Csákovics már az újraválasztása előtt a fesztiválok visszaszorítása mellett foglalt állást, és az is kijelentette, hogy növelni kell a rendezvények bérleti díját. A polgármester a bérleti díjakkal kapcsolatban most annyit árult el, hogy jóval több lesz, mint a 2019-ben lejárt hosszú távú szerződésben szereplő díj, de a járvány miatt engedtek a tavaly beharangozott tízszeres emelésből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik