Belföld

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybírósággal semmisítené meg az SZFE-törvényt

Marjai János/24.hu
Marjai János/24.hu

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság előtt indítványozza, hogy tegyék semmisé a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását megvalósító törvényt, áll az SZFE hallgatóinak közleményében. Az Alkotmánybíróságnak soron kívül, de legkésőbb kilencven napon belül döntenie kell.

„2020 októberében több mint 150 SZFE-polgár fordult az Alkotmánybírósághoz a modellváltó törvény megsemmisítését kérve, esetünkben azonban nem köti határidő az Alkotmánybíróságot – ellentétben a bírói kezdeményezéssel” – írják.

Az SZFE HÖK „elsőként az illegitim kuratórium által önkényesen létrehozott alapító okiratot és szervezeti és működési szabályzatot támadta, melyek megfosztották szenátusunkat lényegi jogköreitől”. Keresetünkben arra kértük a bíróságot, forduljon az Alkotmánybírósághoz a júliusban elfogadott SZFE-törvény, valamint a felsőoktatási törvény 94.§ (6) bekezdése megsemmisítéséért, melyekre hivatkozva létrejött és eljárt a kuratórium.

A Fővárosi Törvényszék, megvizsgálva ügyünket, maga is alkotmányellenesnek tartja ezen törvényi rendelkezéseket, ezért – felfüggesztve saját eljárását – az Alkotmánybíróság előtt indítványozza, hogy a modellváltó törvényt semmisítse meg

– áll a közleményben.

Amennyiben az Alkotmánybíróság eltörli az SZFE-törvényt, úgy az intézmény modellváltása semmissé válik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik