Belföld

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Mészáros János / MTI
Mészáros János / MTI

Mivel a Covid–19-betegség után sokan még hónapokig szenvednek a tünetektől, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az országban egyedülálló új ellátási formát, Post-Covid Szakambulancia Hálózatot hozott létre, írja a Hvg.hu.

Kiemelten fontos feladatunknak tekintjük a koronavírus-fertőzésen átesett betegek utógondozását is. Úttörő kezdeményezésként Klinikai Központunkban számos szakma részvételével egy interdiszciplináris ellátási formát, úgynevezett post-Covid Szakambulancia Hálózatot indítunk el, melynek köszönhetően a debreceni és a térségi betegek számára új lehetőségek nyílnak meg a gyógyulásra

– idézi Szabó Zoltánt, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) elnökét az intézmény közleménye.

A szakambulanciákon infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter és szakpszichológusok részvételével azoknak a betegeknek a kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját fogják végezni március elsejétől, akiknek a panaszai összefüggésbe hozhatók a Covid-fertőzéssel.

A lap szerint a közlemény azt írja, a post-Covid Szakambulancia Hálózat a nemzetközi irodalom alapján a háziorvosok számára szakmai útmutatót állított össze, továbbá a koronavírus-fertőzés után megjelenő panaszokat és az életminőség-romlást részletesen feltáró strukturált kérdőívet is kidolgozott. A szakmai anyagokat a Debreceni Egyetem Klinikai Központja kiküldi a Hajdú-Bihar megyében működő valamennyi háziorvosi praxisnak.

A beutaló és a kérdőívek kitöltését követően, a háziorvos a vezető panaszok alapján utalhatja a beteget a megfelelő szakambulanciára. Az első vizsgálatra történő bejelentkezés Covid–19-fertőzés lezajlása után legalább 3, de nem több mint 6 hónappal történhet. Az első vizsgálatot követően a beteget egy második ellenőrző vizitre 6–12 hónap múlva visszahívják

– hangsúlyozta Papp Mária, a DEKK alelnöke.

A cél az lenne, hogy a szakemberek folyamatosan konzultáljanak egymással, elősegítve ezzel, hogy a gondozásra szoruló betegeket időben felismerjék és mihamarabb megfelelő szakellátásra, gondozásra irányíthassák.

A közleményben leírják azt is, miket tekintenek a post-Covid tüneteknek. Mint fogalmaznak: a Covid–19-fertőzésben szenvedő betegek jelentős részénél a megbetegedést követően heveny tünetek jelentkeznek, melyek az esetek 10–20 százalékában a felgyógyulást követően is elhúzódóan fennmaradnak.

Ezeket a tüneteket összefoglalóan post-Covid állapotnak nevezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik