Belföld koronavírus

A dél-afrikai vírusmutáns is megjelent Magyarországon

Az operatív törzs Orbán Viktor felkérésére megkezdte az utazási korlátozások szigorításának megtervezését – jelentette be Kiss Róbert alezredes a pénteki sajtótájékoztatón. A miniszterelnök reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy a harmadik hullám felfutása miatt újabb intézkedésekre lehet szükség.

A világ, Európa és Magyarország is roppant nehéz helyzetben van,

mondta a sajtótájékoztatón Müller Cecília, kiemelve, hogy rendkívül dinamikusan nőnek a járványügyi adatok, köztük az új fertőzöttek száma.

Ennek oka az országos tiszti főorvos szerint jórészt az új variánsok megjelenése, amelyek fertőzőképessége sokkal nagyobb, mint a korábbi ismert koronavírusé, és minden adat ennek megfelelően kedvezőtlenül alakul.

Eddig egy főnél mutatták ki a dél-afrikai mutációt, a megfertőződött személy korábban egy olyan munkatársával érintkezett, aki Zambiában járt.

Ennek a variánsnak az egyik legfontosabb jellemzője, hogy ellenállóbb az antitestekkel szemben és nehezebb megküzdeni vele.

418 embernél mutatták ki a brit mutációt, amelynél a jelenlegi tapasztalatok szerint a korábbinál hosszabban zajlik le a betegség, többen számolnak be lázról és nagyobb fokú fáradékonyságra panaszkodnak az érintettek. A cseh variáns 9 főnél jelent meg, ezen kívül még 34, más típusú mutációt mutatott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ezek viselkedése azonban nem tér el a Covid-19 eddig ismert változatától.

Nagyon megnőtt az egészségügyi intézmények terheltsége is, tette hozzá Müller, ezért különösen fontos, hogy az elkövetkező időszakban szigorúan betartsuk az eddigi megelőző intézkedéseket. Megjegyezte, hogy csütörtökön 74 400 adag AstraZeneca és 40 800 adag Moderna vakcina érkezett az országba.

Az elhunytak számának csökkentésében fontos szerepe van a védőoltásoknak és mivel folyamatosan új információk jelennek meg a védőoltásokról, ezért folyamatosan tudják változtatni az oltási stratégiát azért, hogy minél több embert tudjanak legalább egyszer beoltani.

Arra a kérdésre, hogy fontolgatják-e a változtatást a védőoltások beadási stratégiájában, Müller Cecília igennel válaszolt, főleg, hogy az AstraZeneca esetében megjelentek ezzel kapcsolatban biztató hangvételű közlemények.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a budapesti VII. kerületben három különálló lakásban szerveztek házibulit. A helyszíneken összesen 55 külföldi és egy magyar állampolgárt vontak felelősségre. Kiss Róbert felhívta a figyelmet arra is, hogy egy magánszemély egy közösségi oldalon február 28-ra gyülekezésre hívta fel a lakosságot, a jelenlegi szabályok szerint azonban ez tilos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik