Közélet koronavírus

Orbán: A következő néhány nap dönti el, hogy kell-e tovább szigorítani

Koszticsák Szilárd /MTI
Koszticsák Szilárd /MTI

El kellett rendelnem egy emelt szintű készültséget a kórházakban – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban. A helyzet drámaian romlik, a megbetegedések száma erőteljesen nőni fog a következő hetekben -ismételte meg. Tegnap mondta az a kormányfő, hogy csupa “rossz hírem van. A helyzet úgy fest, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk. Az újfajta mutációk megjelenése miatt erősen nő a fertőzöttek száma és nőni is fog. Olyan terhelés lesz a kórházainkon, mint amilyen még nem volt. Minden orvosra, ápolónőre, lélegeztetőkészülékre szükségünk lesz.”

A Kossuth Rádióban péntek reggel kijelentette:

Át kell nézni újra a vezénylési listákat az ápolók tekintetében, újra azt a készültséget kell visszahozni, ami november közepén jellemzett minket

-tette hozzá.

Az operatív törzs üléséről érkező kormányfő azt mondta: 4668 új fertőzöttet, 123 halottat regisztráltak tegnap, és 451-en vannak lélegeztetőgépen, 5027-en kórházban.

Kapcsolódó
Már 4600 felett a napi új fertőzöttek száma hazánkban
Több mint 5000 embert ápolnak kórházban koronavírus miatt.

Tegnap Orbán Viktor találkozott vírusmatematikusokkal, róluk azt mondta, hogy az előrejelzéseik mindig beváltak. Legfeljebb apró eltéréssel dolgoznak. “Ha nem lenne itt a kínai és az orosz vakcina, akkor nagy bajban lennénk. Az unió által rendelt vakcinák nem érkeznek” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a magyar “baloldal oltásellenes, valahogy le akarják beszélni az embereket az oltásról.”

A kormányfő elmondta: most a szigorításról és a lazításról egyszerre kell gondolkodni. “A következő néhány nap dönti el, hogy kell-e szigorítani tovább.” Annyit ugyanakkor leszögezett, hogy az utazási szabályok szigorítása mindenképp terítéken van, mind Európa, mind Afrika tekintetében. Utóbbira azért van szükség, mert szerinte reális veszély, hogy az Afrikába utazó magyarok, onnan hozzanak be új vírusváltozatokat Magyarországra.

Orbán szerint most “van 2,5 millió regisztráltunk”, szerinte húsvétra az “összes regisztrált megkapja az első oltását. Ha ide eljutunk, akkor Európában itt lesz a legnagyobb átoltottság.” Vakcina-ügyben Magyarország megőrizte az önálló cselekvés politikáját, a nyugati országok nem, ezért ott “frusztráltak” a vezető politikusok, hiszen “emberek halnak meg” Orbán szerint. Riporteri felvetésre, miszerint a kilépő britek jobban kezelik az oltást, a vakcinákat, mint az EU, Orbán azt mondta: eddig arról beszéltünk, hogy az Unión kívül nincs élet, erre a britek jobban teljesítenek.

A gazdaságvédelmi programról azt mondta a kormányfő: a harmadik hullám több tízezer magyar állampolgár munkahelyét fenyegeti, az a cél, hogy ezeket a kormány megvédje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik