Belföld koronavírus

Polgármester: 2500-3000 közötti oltásra van szükség Balassagyarmaton a nyájimmunitáshoz

MTI/Mónus Márton
MTI/Mónus Márton

Sajnos tovább romlott a járványhelyzet a városban

– írta még szerdán Facebook-oldalán Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere.

Mint fogalmazott, a városi kórházban már 68 beteg fekszik a Covid-osztályokon, közülük 10-en voltak lélegeztető készüléken, és továbbra is sokan vannak súlyos állapotban, köztük több 50 év alatti is. Hozzátette, az utóbbi napokban naponta 7-8 új beteg érkezik a kórházba, tehát már ismét többen, mint amennyien meggyógyulnak, vagy meghalnak.

Új fejlemény, hogy a gyermekorvosok tájékoztatása szerint az elmúlt héttől érzékelhető mennyiségben jelentkeztek tünettel 14 év alatti gyermekek, akikről kiderült, hogy covidosok. Tavaly tünetes pozitív eset nagyon ritkán fordult elő ebben a korcsoportban. Ez, és a kórházi adatok is azt támasztják alá, hogy a mostani mutáns vírusok okozta Covid-fertőzésre már nem feltétlen jellemző, hogy csak krónikus betegekben és idős korosztályokban pusztít.

– közölte a politikus.

Azt is írta, az intézményhálózatba is berobbant a fertőzés. Több óvodában csoportokat kellett bezárni és több iskolában osztályok kerültek karanténba, de bezárt a Földhivatal is.

A járványhelyzet városunkban is most már egyértelműen harmadik hullámba lépett, a terjedése egyébként nagyobb részt délről, a fővárosi agglomerációból érkezett, éppúgy, mint az első és második hullámkor, másrészt Szlovákiából is, hiszen ott január végéig hektikus volt a határellenőrzés szigora. De oka ennek a fegyelem érezhető lazulása, az emberek kifáradása is a járványban

– írta a bejegyzésben.

A fokozódó járványhelyzet miatt Csach Gábor többek között intézkedett arról, hogy ismét rendszeres szűrés legyen az intézményhálózatban, újabb védőeszközöket és fertőtlenítőszereket szerezzenek be és hétvégente fertőtlenítsék az óvodákat és bölcsődéket.

Szakemberekkel egyeztetve úgy számoltak, hogy a kórházi és a tesztadatok alapján mintegy 980 beazonosítható balassagyarmati esett át a betegségen az elmúlt fél évben, a látencia szerint ennek három-négyszerese lehet a valódi fertőzött szám, ami főleg mostanában növekszik.

Vagyis az oltható 14 év feletti lakosság (mintegy 10 ezer fő) 30-40 százaléka már áteshetett a fertőzésen, tehát védett – de még ugyanennyit kellene minimum beoltani a nyájimmunitás eléréséhez. Az oltási ponton és a háziorvosoknál ebből 10 százalék körüli az eddig beoltottak száma, tehát körülbelül 2500-3000 közötti oltásra van szükség Balassagyarmaton a járvány legyőzésére

– tette hozzá.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik