Belföld

NAIH: szabálytalan a DK nyugdíjasokról szóló online konzultációjának adatkezelése

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Szabálytalan és tisztességtelen a Demokratikus Koalíció (DK) nyugdíjasok helyzetéről szóló online konzultációjának az adatkezelése – mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

Péterfalvi Attila hozzátette: a DK konzultációjának kitöltéséhez kötelező megadni a személyes adatokat, így a nevet, valamint a születési időt, ami indokolt is lehet annak eldöntésére, hogy a válaszadó nyugdíjas-e. De – tette hozzá – kötelező olyan kapcsolattartási adatok megadása is, mint az e-mail-cím, telefonszám és cím, és ha valaki nem ad meg minden adatot, és nem fogadja el, hogy a későbbiekben a párt megkeresheti, akkor nem töltheti ki a kérdőívet.

A NAIH elnöke szerint szabálytalan, hogy nem lehet az ívet kitölteni és külön hozzájárulni a későbbi kapcsolattartáshoz.

Péterfalvi Attila szerint ráadásul mindezekről a belinkelt adatvédelmi tájékoztató sem tájékoztat, csak nagyon általánosan, nem utal sem a konzultációra, sem a kapcsolattartási adatkezelésre – tette hozzá. A tájékoztató nem felel meg a jogszabályi előírásoknak abban sem, hogy nem tudható meg belőle, mi az adatkezelés célja, jogalapja, meddig tárolják az adatokat és ki, hogyan férhet azokhoz hozzá – mondta Péterfalvi.

Ha ezek az alapelvi szintű követelmények nem érvényesülnek, akkor ki lehet jelenteni, hogy nemcsak jogszerűtlen az adatkezelés, hanem tisztességtelennek is minősül – összegzett a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attila kérdésre válaszolva azt mondta, amennyiben panasz érkezik a hatósághoz az ügyben, a NAIH az Európai Unió adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján köteles eljárást indítani.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője február 17-én jelentette be, hogy online konzultációt indít a nyugdíjasok helyzetéről. A politikus – emlékeztetve arra, hogy az Európai Bizottság konzultációt indított az európai idősek megélhetéséről – azt közölte, ezt a példát követve ő is online konzultációt indít a nyugdíjakról a Facebook-oldalán keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik