Belföld

A tarthatatlan munkakörülmények miatt 24 órás sztrájkot hirdettek a Continental makói üzemében

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

A múlt szerdai, majd szombati sztrájkot követően február 24-én, szerdán 14 órától ismét munkabeszüntetést tartanak a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában – írta meg a Hvg.hu.  A sztrájk előzőleg 2, illetve 8 órán át tartott, ezúttal 24 órás lesz.

A gyár közleménye szerint „a jelenleg kialakult helyzet nem szolgálja a közös érdekeinket, mivel üzleti károkat okoz és a makói gyárunk versenyképességét is rontja”. Az ügyben február 25- én, csütörtökön 14:30-kor ülnek tárgyalóasztalhoz az érintettek a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) sztrájkbizottságával.

„Bízunk benne, hogy a munkabeszüntetés fegyelmezett és biztonságos keretek között valósul meg, ahogy azt az előző napokban hasonló esetben is tapasztalhattuk” – írta a gyár. Hozzátették: a munkavállalók jogait maximálisan tiszteletben tartva, a cég tudomásul vette a sztrájkot, és hogy a vállalat munkavállalói számára “ezen átmeneti időszakban is folyamatosan biztosítja a viták tárgyát képező juttatásokat, belső szabályzatokban rögzítve az új kollektív szerződés megkötéséig”.

A dolgozók elsősorban a tarthatatlan munkakörülmények ellen tiltakoznak – mondta korábban Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke. A makói gumigyár cégvezetése ugyanis nyáron a járványra hivatkozva egyoldalúan felmondta a többletmunka elrendelését is szabályozó kollektív szerződést, és ezzel szabad kezet kapott a még a gyárban maradt munkások korlátlan túlóráztatására.

A Magyarországon nyolcezer munkavállalót foglalkoztató Continental a Contitech AG magyarországi leányvállalata, a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói telephelye a csoport egyik legnagyobb és legmeghatározóbb tagja, ahol hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik