Belföld

Jogerősen egy évet kapott a négyéves kisfiút és anyját zebrán elütő mercis cserbenhagyó

police.hu
police.hu

Egy év letöltendő fogházra ítélte jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék azt az 51 éves nőt, aki zebrán gázolt el egy négyéves kisfiát az anyjával, majd segítségnyújtás nélkül simám továbbhajtott.

A nő esti szürkületben, de jó látási viszonyok mellett haladt a Mercedes típusú autójával Nagykanizsán, két kisgyermekkel a hátsó ülésen. A gépkocsi a biztonságos közlekedésre többszörösen alkalmatlan volt: hiányzott a jármű belső visszapillantó tükre, a hátsó gumik kopottak voltak, a hátsó kerekek pedig nem voltak fékezhetőek, s a fékolajtartályuk üres volt.

A nő a Balatoni úton lévő gyalogátkelőhelyet a megengedett óránkénti 50 kilométeres sebességet némileg meghaladva közelítette meg, és későn észlelte, hogy egy házaspár a kisgyermekével együtt halad át a zebrán. A kocsival elütötte az anyát és annak négyéves gyermekét, majd megállás nélkül továbbhajtott.

police.hu

A gyermeknél a baleset következtében maradandó testi fogyatékosság, központi idegrendszeri működészavar és végtagi bénulás alakult ki, édesanyja többszörös végtag- és koponyatörést szenvedett.

A Nagykanizsai Járásbíróság tavaly november végén egy év fogházra ítélte a nőt segítségnyújtás elmulasztása és közúti baleset okozásának vétsége miatt. Emellett három és fél évre eltiltották a vezetéstől. Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a nőt már büntették közlekedési szabálysértés miatt, de enyhítő ok volt, hogy három gyermeket nevel és időközben jelentősen megromlott az egészségi állapota.

Az ítélet indokolása szerint az asszony saját gyermekeit is veszélyeztette autójával, amellyel el sem indulhatott volna, illetve a KRESZ előírásait többszörösen is megszegve okozta a balesetet. A szakértő szerint megfelelő műszaki állapotú autóval és alacsonyabb sebességgel elkerülhető lett volna a gázolás. Az ügyben a csak a vétkes sofőr és a védője nyújtott be fellebbezést, az ügyész az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta. A másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék helybenhagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik