Belföld

Nagyra nőtt az állami vízfej, Orbán harca elbukott

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Ellenzékben még arról beszélt, ő a minél kisebb államapparátus híve.

A hvg.hu Stumpf István kormánybiztosi kinevezése után nézte át, hány fideszes kell 2021-ben az ország vezetéséhez. 308 különféle posztot gyűjtöttek össze. Orbán Viktornak ugyanis 14 minisztere, 69 államtitkára, 118 helyettes államtitkára, 68 miniszterelnöki és miniszteri biztosa, 17 miniszterelnöki megbízottja, 21 kormánybiztosa van.

Ez kevesebb embert jelent, akadnak, akik több feladatot is ellátnak, az átfedések dacára azonban ez az apparátus rengeteg pénzbe kerül. A hvg.hu emlékeztet rá, hogy a második Orbán-kormány 2010-ben 184 fővel indult, számításai szerint tíz év alatt 67 százalékkal nőtt a kormányzati tisztviselők száma.

Ez még meglepőbb annak fényében, hogy 15 éve Orbán Viktor még éppen arról beszélt, ha a Fidesz hatalomra jut, az államapparátus mérete a bizalomtól függ.

Minél nagyobb a bizalom, annál kisebb lesz az államapparátus.

Orbán Viktor a Magyar Rádióban beszélt arról, hogy a Fideszben különböző alternatívákat dolgoztak ki.

Én minél kisebb apparátusnak vagyok a híve, de sajnos ez nem olyan, mint az étlap, hogy az ember választhat.

A pártelnök akkor azt mondta, a túl nagy állam túl sok pénzt visz el, ott komoly megtakarításokat lehet végrehajtani, változtatni kell az előző évek luxuskormányzásán, egy soha nem látott, radikálisan puritán kormányzást kell megvalósítani. Nehezményezte, hogy tízmilliárdok folynak ki autóra, telefonra, bútorra és arra, hogy a kormány önmagát reklámozza, olyan luxuskiadásokra, amelyeket az ország nem engedhet meg magának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik