Belföld

Távozik a Szent Margit Kórház főigazgatója

Szentes Tamás 2020 januárjában került a posztra.

2021. február 20-val új főigazgatót neveztek ki a budapesti Szent Margit Kórházba – jelentette be az intézmény a Facebookon. A posztot eddig ellátó Szentes Tamás helyére Nagy Mihály érkezett.

Szentest 2020 januárjában nevezték ki főigazgatónak, azt követően, hogy Kásler Miklós miniszter indoklás nélkül kirúgta Badacsonyi Szabolcsot. A tárca később azzal magyarázta a lépést, hogy arra a „biztonságos betegellátás, a zavartalan és törvényes működés érdekében” került sor és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ javaslatára történt. Óbuda-Békásmegyer polgármestere azonban azt állította, hogy Kásler politikai okból váltotta le Badacsonyit.

A Margit Kórház az elmúlt napokban amiatt került be a hírekbe, mert Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője szerint a kórház koronavírus-osztályán dolgozó ápolóknak nem fizették ki a plusz juttatásokat. Az ápolókat azzal az ígérettel toborozták az új osztályra, hogy a meglévő fizetésükön felül plusz 150 százalékos bért, azaz összesen a fizetésük két és félszeresét kapják meg. Mintegy ötven dolgozó vállalta a munkát, amiért novemberben ki is fizették nekik az ígért juttatást. A Párbeszéd politikusa viszont több forrásból úgy értesült, hogy december 22-én a kórház bejelentette, elfogyott a pénz, és csak az alapfizetést kapják kézhez az ápolók.

A kórház erre válaszul közölte, hogy a dolgozók októberben és novemberben az alapilletményükön felül az átlagosnál nagyobb összegű, 150 százalékos kiegészítő juttatásban részesültek. „Ez az összeg magában foglalta a decemberi és januári kiegészítő juttatást is. Februártól pedig az alapilletményen felül 50 százalékos bérkiegészítésben részesülnek majd”, vagyis az intézmény előre kifizette a kiegészítést.

A vezetőváltással kapcsolatban Szabó Tímea azt állítja, hogy Szentes Tamás nem egyszerűen távozik, hanem kirúgták. A Margit Kórház bejegyzésében sok sikert kívántak a további munkájához, de az nem derül ki, hogy milyen munkáról van szó. Szentes Tamást 2019 végén a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet, valamint a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet menedzsmentjének fejlesztéséért felelős miniszteri biztosának is kinevezték, de 2020. júniusban visszavonták a kinevezést. Megbízatása 2020. október 31-ig tartott volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik