Belföld

Egy friss felmérés szerint megosztja a magyarokat a vakcinaútlevél ötlete

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A magyarokat két szélsőségre osztja a kormány által belengetett vakcinaútlevelek kérdése – írja a napi.hu egy, a Pulzus Kutató által készített felmérésre hivatkozva. Eszerint szinte ugyanannyian támogatják, hogy legyen ilyen új igazolvány azoknak, akik átestek a betegségen, vagy megkapták az oltást, mint ahányan elutasítják azt

A felmérés érdekesebb megállapításai ezek:

  • Az oltási iratot a legkevésbé a fiatalok akarják, míg a leginkább az éppen sorra kerülő nyugdíjasok támogatják.
  • Nagyjából megegyezik azok aránya, akik szerint az újranyitáshoz szükséges és támogatják is az új hivatalos irat létét (33 százalék), míg majdnem ugyanennyien vallják azt, hogy nem értenek vele egyet, mert csak felesleges feszültséget idéz elő az emberek között (35 százalék).
  • A megyeszékhelyeken élők irtóznak a legjobban a vakcinaútlevél gondolatától: 51 százalékuk szerint felesleges feszültségkeltés, miközben csak 20 százalékuk érzi szükségesnek az újrainduláshoz. A leginkább a községek lakói (38 százalék) támogatják teljesen a rendelkezést, de alig maradnak el a városiak (36 százalék) és a budapestiek (31 százalék).
  • A fővárosban élők 36 százaléka viszont teljesen elutasítja az új okmányt, csak 15 százalékuk látja úgy, hogy még korai ennek bevezetése, míg 18 százalék a fokozatosságot pártolná.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik