Belföld

Egy apróság miatt derülhetett ki Rogán Antal új felesége családjának gigantikus földügylete

Marjai János /24.hu
Marjai János /24.hu

Hosszú cikket szentelt annak a Telex, hogy miként hiúsulhatott meg Rogán Antal új felesége családjának nagy területű borsodi földvásárlása, amelyhez a sajtóhírek szerint milliárdos bankhitel is járt volna.

Korábban a 444.hu cikke alapján mi is beszámoltunk róla, hogy pár héttel Rogán Antal harmadik esküvője előtt, 2020. november 20-án a miniszter új feleségének családja adásvételi szerződést írt alá arról, hogy földeket vásárol Északkelet-Magyarországon, ehhez pedig az állami Budapest Bank kölcsönét vették volna igénybe. A tranzakcióról egy nyilvános szerződés is elérhető volt Tardona honlapján. A földvásárlási tranzakció végül azonban nem jött létre. Egy hete Rogán Antal a Magyar Nemzetnek jelentette ki, hogy nem lett földtulajdonos új felesége. A lap információi szerint a szerződés soha nem ment teljesülésbe, a miniszter felesége és családja nem vásárolták meg a földterületeket. A Magyar Nemzetben megjelent a bank közleménye is, amely szerint nem kötöttek földvásárlási célú hitelszerződést Obrusánszki Barbarával és szüleivel, ennek megfelelően nem folyósítottak hitelt erre a célra. Szombaton aztán a Magyar Nemzet újabb cikkel jelentkezett: egy olyan dokumentumot hoztak le, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal ügyintézője állított ki, és azt rögzítette, hogy a szóbanforgó földvásárlási ügylet nem ment át az engedélyezésen, a felek között megkötött adásvételi szerződés jóváhagyását a hivatal megtagadta.

A Telex ezek után megpróbált utánajárni, hogy az amúgy igen hosszadalmas és bonyolult földvásárlási folyamatban hol nyúlhattak bele, és hol állíthatták le azt – a szövevényes jogi ügylet feltérképezése során pedig egy igen részletes mozzanatra bukkantak.

A történetben külön figyelmet érdemel Tardona önkormányzata, ugyanis épp miattuk derülhetett ki az egész földvásárlási ügylet, amelyet később megakaszthattak. Jöjjön egy hosszabb részlet a cikkből!

Az Obrusánszki-család és két partnerük által tervezett 1,6 milliárdos földvásárlásáról szóló papírt még november 20-án írták alá, ezek után – a földforgalmi törvény alapján – 60 napig ki kell függeszteni a szerződést az önkormányzatnak. És most jön a lényeg: régebben ez valódi faliújságra tűzést jelentett, de 2020 júliusa óta már csak magyarorszag.hu-ra kell feltölteni a szerződéseket a közigazgatási hirdetmények közé. „Ettől függetlenül nincs megtiltva, hogy az önkormányzatok fizikailag kifüggesszék, vagy akár online is közzétegyék a szerződéseket. Ez történt Tardona esetében is, ami ad egy különös ízt a történetnek: az egész ügy vélhetően sosem derül ki, ha egy alig több mint ezer fős település vezetése nem dönt úgy, hogy önszorgalomból feltölti a honlapjára Rogán Antal menyasszonyának és családjának adásvételijét. Az újságírók és a kíváncsi állampolgárok ugyanis úgy szereztek tudomást a készülő ügyletről, hogy az Obrusánszki névre keresve a Google az első oldalon dobta ki a keresési eredmények között a Tardona oldalára feltöltött dokumentumot”- olvasható a cikkben.

Sőt, a tardonai jegyző meg is erősítette a történetet: Szécsi Ottó szerint Tardona „rutinszerűen intézi ezeket az ügyeket, mivel négy környékbeli település is hozzájuk tartozik, ezt a konkrét szerződést a nekezsényi hivataltól kapták. Szécsi azt mesélte a Telexnek, fogalmuk sem volt, hogy Obrusánszkiék szerződésének köze lehet Rogán Antalhoz, és az összegre vagy a terület szokatlan nagyságára sem figyeltek fel külön.”

A megyei kormányhivatal végül nem mondta el a Telexnek, hogy miért akasztotta meg a földvásárlás teljesülését. A portál ugyanakkor úgy értesült, hogy a földvásárlás híre Orbán Viktor nemtetszését váltotta ki, és ezt jelezte is Rogán Antal felé. A miniszterelnök sajtósa azonban cáfolta ezt a hírt. Nagy István, agrárminiszter bevonását a folyamatba, pedig Nagy minisztériuma cáfolta.

Kapcsolódó
Álnéven írt Index-cikk utalt először arra, hogy nem teljesült Rogán Barbaráék földvásárlása
„Szeredy Dani” pontosan látta, hogy a milliárdos üzletből nem lesz semmi.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik