Belföld

Az élettársát módszeresen halálra kínzó nagykereki férfi szerint saját magát verte a nő, nyolc évet kapott

police.hu
police.hu

Nyolc év börtönbüntetésre ítélte halált okozó testi sértés miatt a Debreceni Törvényszék azt az 57 éves Z. Józsefet, aki módszeresen halálra kínozta és verte a közel húsz évvel fiatalabb párját Nagykerekiben. Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője azt mondta, hogy a férfi a büntetése kétharmad részének kitöltését követően szabadulhat feltételesen.

Az elvált férfi hosszú évek óta egyedül élt  egy helyi családi házban, és sem a közeli hozzátartozóival, sem pedig a szomszédaival nem tartotta a kapcsolatot. 2019 végén ismerkedett meg a 38 éves egyedülálló nővel, aki rövid idő után hozzá is költözött.

Az alacsony termetű, vékony testalkatú, gyenge fizikumú nő pszichés betegséggel küzdött, amiről a férfi is tudott. A férfi gyakorlatilag semmibe vette a nőt és az erőszakos, öntörvényű, saját érdekeit és szabályait előtérbe helyező életmódja rövid időn belül meghatározóvá vált kapcsolatukban. A férfi a kívülállók  számára is jól érzékelhetően folyamatos kontroll alatt tartotta az asszonyt. Olyannyira, hogy egyedül alig közlekedhetett a településen.

Év elejétől még agresszívabbá vált a férfi, rendszeresen és durván puszta kézzel verte a nőt. Február 18. és február 20. között puszta kézzel, és egy szúró eszközzel olyan durván bántalmazta az asszonyt, hogy 45 különböző sérülés keletkezett a teste különböző pontjain. Az asszony fején okozott sérülések jelentős mennyiségű és hosszú idejű vérzéssel jártak. A nő a férfi kitartó és durva bántalmazásába halt bele.

Dobó Dénes lapunknak azt mondta, hogy a férfi tagadta a bűnösségét az eljárás során. Azt állította, hogy a nő saját magát bántalmazta a biciklicsővel és más eszközökkel. Ezt azonban minden érintett szakértő megcáfolta, és a bizonyítékok sem támasztották alá.

Z. József az utolsó szó jogán sem igazán mutatott megbánást. Azt mondta, hogy nem követte el a terhére rótt cselekményeket, ezért nincs mit részleteznie ezen. És egyébként is elmondta már azt, amit szeretett volna elmondani.

Balláné Szentpáli Edit bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy a bizonyítási eljárás során megállapítást nyert, hogy a férfi nőkkel szembeni erőszakos, szexuális cselekedetei után 2006-ban szabadult börtönből. A településen egyedül élt, barátai nem voltak, a nők pedig féltek tőle az előélete miatt.

A nő gyenge, erőtlen személyiség volt ahhoz, hogy a férfi erőszakos viselkedésétől szabadulni tudjon. Ugyanakkor a bíróság álláspontja szerint nem is mutatott erre hajlandóságot. Ahogy azt az elkövető is mondta, ragaszkodott hozzá, hiába küldte volna haza, a nő nem akart elmenni, annak ellenére sem, hogy a bíróság megítélése szerint az első pillanattól kezdve folyamatos tettleges bántalmazásnak volt kitéve. Ezt az ügyben meghallgatott tanúk támasztották alá.

A bíró hangsúlyozta, hogy kétséget kizáróan megállapítható volt, a férfi állításával ellentétben a nő semmiféleképpen nem bántalmazta saját magát biciklicsővel, és más eszközzel. Különösen a fejét ért több erőbehatásra figyelemmel, a bíróság álláspontja az, hogy a boncjegyzőkönyvben szereplő legalább 45 darab erőbehatást a férfi folyamatos bántalmazásának hatására szenvedte el.

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint az asszony valamennyi testrészén található sérülések nyolc napon belül gyógyulóak voltak, vagyis a férfi azt észlelhette, hogy a nő nem szenvedett súlyos sérülést a bántalmazásoktól, csonttörés nem következett be, életveszéllyel egyáltalán nem jártak.

Az elkövető részéről nagy fokú kegyetlenkedést, gátlástalanságot, embertelenséget tükröz az, hogy egy betegségben szenvedő nőt folyamatosan, napi szinten bántalmaz, illetőleg a halálát megelőző néhány órában éllel-heggyel bíró eszközzel bal lábszárán három szúrt-metszett sérülést is okoz. Ennek ellenére ezen sérülések egyike sem követelte meg az asszony halálát. A férfi egyértelműen tudta a sérülésekről, hogy hamar begyógyulnak, fel sem merülhetett a tudatában, hogy abba a nő belehalhat.

A bíróság álláspontja szerint a férfi semmiképpen nem kívánta az  élettársa halálát, hiszen szüksége volt egy olyan személyre, aki felett napi szinten uralkodhatott. Vagyis elveszíteni nem akarta. Erre utalnak a sérülések, miszerint azok nyolc napon belül gyógyulóak, még a fejtetőt ért sérüléseknél is.

A bíró indokolásában kifejtette, hogy a férfi szándéka a testi épség megsértése kapcsán egyenes volt, míg a halálos eredményt illetően tudatos gondatlansága állapítható meg. A férfi tudatában felmerült ugyan a cselekménye lehetséges következménye, de könnyelműen bízott annak elmaradásában. Az ítélet nem jogerős, az ellen mind az ügyész, mind a letartóztatásban lévő férfi és védője is fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik