Belföld

A balatoni pénzosztásnál nem történt bűncselekmény

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
Vadai Ágnes kérdését Polt Péter feljelentésként értékelte, de a rendőrség azt bűncselekmény hiányában elutasította.

Vadai Ágnes írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Polt Péterhez, miután a 24.hu a „turizmuspénzek fű alatti kiosztásáról” írt a Balatonnál. A DK politikusa arra volt kíváncsi, az ügyészség vizsgálja-e az esetleges jogsértéseket, az esetleges büntetőjogi felelősséget.

Kapcsolódó
Titkos találkozó után lett botrány a turizmuspénzek fű alatti kiosztásából
A balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő a szervezet tanácsadója, és a hírek szerint ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is. A pénzosztás akkora feszültséget okozott, hogy a badacsonyi borász felajánlotta lemondását a Balatoni Kör éléről.

Vadai Ágnes szerint cikkünk alapján reálisan felvetődhet akár több bűncselekmény – így a hűtlen kezelés, a vesztegetés, a hivatali visszaélés – megalapozott gyanúja is. Ezért arra volt kíváncsi, hogy:

  • Az ügyészség vizsgálja-e a jogellenes cselekményeket és az esetleges büntetőjogi felelősséget?
  • Ha igen, akkor a vizsgálat milyen részletes, érdemi megállapításokat tett, milyen konkrét eredménnyel járt?
  • Ha nem, akkor ez a döntést milyen konkrét szakmai okokra, jogalapra és körülményekre alapozták?

A legfőbb ügyész a kérdést feljelentésként értékelte, azt a  nyomozó hatósághoz továbbította. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda azonban a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította. Vadai Ágnes arról is kérdezte Polt Pétert, hogy mi az ő szakmai álláspontja, mit tartana szükségesnek – a törvényesség legfőbb őreként – ahhoz, hogy a jövőben megszüntethessék a hasonló trükközéseket, visszaéléseket. Erre külön nem tért ki a válaszában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik