Belföld

A minisztérium szerint évente egyszer, országos hidegrekord vagy szeles idő miatt van hideg a Baleseti Intézetben

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu
A kórházban plusz elektromos fűtőeszközöket állítottak üzembe, annyit, amennyit az elektromos hálózat elbír.

A betegek költöztetésével és olajradiátorok bevetésével próbálják óvni a pácienseket az épületbe is betörő hideghullámtól a baleseti intézetben – írta a Népszava. A budapesti kórházban a lap értesülése szerint van, ahol tíz fok van, és pulóverben, sálban, valamint kiskabátban dolgoznak az orvosok és az ápolók.

Az ATV Híradó megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát a Balesetiben uralkodó állapotokról. A szaktárca válaszában közölte, csak ehhez hasonló szélsőséges időjárásban jelentkezik a probléma, illetve ideiglenes megoldással be tudták fűteni a helyiségeket.

A 40-es években épült Manninger Jenő Baleseti Intézet épületét akkoriban Európa legmodernebb épületei közé tartozott. A 80-as évek állagmegóvó felújítása óta azonban mára a nyílászáró rendszer korszerűtlenné vált a 2–7. emeletek között, ezért a neurológiai osztályon már elvégezték a részleges szigetelést

– magyarázkodott válaszában a minisztérium. Leírták azt is, hogy

az épület hőmegtartó képességét kizárólag az extrém időjárási körülmények teszik próbára (országos hidegrekord, szeles idő), amely jellemzően évente egyetlen alkalommal fordul elő.

Mint írják, péntek délelőtt az intézményvezető és a főnővér leellenőrizte az osztályokat, majd átmenetileg elrendelték plusz elektromos fűtőeszközök üzembe állítását,

amennyit az elektromos hálózat elbír.

„Ennek hatására a jelenleg mért hőmérsékletadatok szerint az 5. emeleti nővérszobában 23°C, az északi kórteremben 21°C, a folyosón 22 °C van” – állítja a szaktárca, ami közölte azt is, hogy „az Országos Kórházi Főigazgatóság a közeljövőben felméri a kórházi épületek állapotát, és az elkészített kataszter alapján dönt a legszükségesebb infrastruktúra fejlesztések megvalósításáról.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik