Közélet

Népszava: Kabátban és sálban dolgoznak az orvosok és a nővérek a baleseti intézetben

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu

A betegek költöztetésével és olajradiátorok bevetésével próbálják óvni a pácienseket az épületbe is betörő hideghullámtól a baleseti intézetben – értesült a Népszava.

A lap információi szerint az épület északi oldalán több osztályon napok óta 10 fokos hőmérsékletben, illetve olykor még ennél hidegebb helyiségekben dolgoznak az orvosok és az ápolók. Az ablakok nem zárnak rendesen így a helyiségek kifűthetetlenek. A nővérpultoknál, illetve a folyosókon pulóverben, sálban, kiskabátban lehet csak megmaradni.

A lapnak az egyik orvos arról mesélt, hogy vannak kórtermek, amelyekben viszonylag elviselhető a hőmérséklet, de még mindegyik így sem használható. Ezért a bennfekvők egy részét át is kellett költöztetni. A kórház vezetése olajradiátorokat és pokrócokat szerzett az érintett épületrészbe, de a hideg maradt, miután az olajradiátorokat nem bírja el az elektromos hálózat. A gyermekosztályon a hőmérsékletet jelenleg két, otthonról behozott olajradiátorral próbálják biztosítani, több osztályon, valamint orvosi szobákban, a sebkötözőben hasonló a helyzet.

Egy másik szakdolgozó arról beszélt a lapnak, hogy ő napok óta 8–12 fokos helyiségekben dolgozik. Szerinte ilyen körülmények mellett nem túl biztonságos, sőt fokozott kockázattal jár a nap 24 órájában baleseti sérültek ellátása. A Népszava úgy tudja, a kórház vezetése évek óta jelzi, hogy mielőbb szüksége lenne a nyílászárók cseréjére, mert a hőmérséklet amint mínusz öt fok alá süllyed, az épület a huzat miatt kifűthetetlenné válik. A Fiumei úti épület utoljára 1984-ben kapott teljes felújítást. Legutóbb tavaly januárban lehetett olvasni arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében hamarosan hozzálátnak a felújításához, ám erre mindeddig nem került sor – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik