Belföld

Bagdy Emőke tanácsa a harmonikus együttéléshez: a férfiak reggel öltözzenek fel és borotválkozzanak meg, és a nők is szedjék rendbe magukat

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A  Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Család – Karrier – Egyensúly címmel szervezett online konferenciát, amelyről az MTI és a hvg.hu is közölt tudósítást.

Az eseményen felszólalt Herczegh Anita, Áder János felesége, valamint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Bagdy Emőke szakpszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora is.

Herczegh Anita: A család magasabb szintű rendet teremt az életben

Herczegh Anita elmondta, hogy szerinte a család magasabb szintű rendet teremt az életben, a fizikai és lelki egyensúlyt a család oltalmában lehet megtalálni. Áder János köztársasági elnök felesége hisz abban, hogy a családot és a munkát össze lehet hozni, azonban a család elsőbbséget élvez. A kettő közötti egyensúlyt a házastársak egymást támogatva teremthetik meg.

Úgy fogalmazott:

 Azt tapasztaltam, nőnek és férfinak az örömöt, a legszebb örömöt, az igazi kiteljesedést az adja meg, ha karjaiban ringathatja kicsinyét, ha szeretettel gondoskodhat gyermekéről.

Kapcsolódó
Herczegh Anita: Az élettársi kapcsolat magában hordozza az időszakosságot, a házasságban benne van az egy életen át ígérete
Áder János felesége szerint kellő odafigyeléssel és szervezéssel egyáltalán nem kihívás négy gyereket nevelni.

Novák Katalin: A házasság a valaha kitalált legjobb formája a békés együttélésnek

A konferencián felszólalt Novák Katalin is, aki főképp a kormány családokért tett intézkedéseiről beszélt. Az MTI tudósítása szerint ezzel kapcsolatban azt mondta, a kormány célja, hogy aki megtalálta a párját, bátran mondhasson igent a közös életre, a családalapításra, és ne kelljen évekig halogatnia a döntést azért, mert nincsenek meg hozzá az anyagi feltételei. Megjegyezte: a házasság sok szépséget, kihívást, sokszor nehézséget és néha bosszúságot is tartogat, de még mindig ez a valaha kitalált legjobb formája a békés együttélésnek és a gyermekvállalásnak.

A miniszter kitért arra: a kormány azt szeretné, ha a fiatalok minél bátrabban mondhatnának igent az életre és egymásra, ha nem lennének előttük anyagi akadályok. Ezért vezették be a babaváró támogatást, erről szól a családi adókedvezmény és a 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó-mentessége.

Szerinte az elmúlt tíz év családbarát politikájának már láthatók az eredményei, hiszen negyven éve volt utoljára olyan magas a házasságkötések száma Magyarországon, mint tavaly; 2020-ban 140 ezer fiatal kötelezte el magát egymás mellett, míg tíz évvel korábban 70 ezren kötöttek házasságot.  Emellett az elmúlt években Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv az Európai Unió tagállamai közül – tette hozzá.

Bagdy Emőke: A járványban csak a család képes megteremteni a biztonságot

Az MTI híréből ugyan kimaradt, de a hvg tudósításából kiderül, hogy Bagdy Emőke szakpszichológus szerint a házasság soha nem volt olyen fontos, mint mostanában. Úgy gondolja, hogy a pandémiás helyzetben csak a család képes megteremteni a biztonságot, és segít átvészelni a bezártságot.

A pszichológus – akitől több száz kollégája határolódott el októberben a Meseország mindenkié című mesekönyv kapcsán tett kijelentése miatt – számos tanácsot adott arra vonatkozóan, hogyan lehet minél harmonikusabban együtt élni a járvány alatt. Többek között felhívta a figyelmet, hogy

a férfiak reggel öltözzenek fel és borotválkozzanak meg, és a nők is szedjék rendbe magukat, ugyanúgy, mintha munkába indulnának.

Az online konferencia teljes egészében megnézhető a Youtube-on.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik