Belföld

Csúnyán átvertek egy veseátültetésre váró beteget a dialízisközpontban

Kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emeltek vádat egy vesebeteg férfival és annak élettársával szemben, akik pénzt csaltak ki egy veseátültetésre váró betegtől a hatvani dialízisközpontban.

A vád szerint az első rendű vádlott, egy 40 éves férfi heti rendszerességgel szorult művese kezelésre. Tavaly év elején elhatározta, hogy a kezelések során megpróbál alkalmi betegtársai bizalmába férkőzni azért, hogy személyes adataikat megszerezve pénzt csaljon ki tőlük. A tervezett bűncselekmények elkövetéséhez segítségül hívta büntetett előéletű 29 éves élettársát is.

Tavaly tavasszal a férfi a hatvani dialízisközpontban egy idős, veseátültetésre váró nő bizalmába férkőzött, akit rövidesen otthonában felhívott, majd férjének orvosként bemutatkozva felajánlotta, hogy pénzért vesedonort tud szerezni a betegsége miatt kiszolgáltatott asszonynak. Állítását alátámasztva a férjjel olyan bizalmas orvosi adatokat közölt, melyeket betegtársától tudott meg a beszélgetéseik során.

A megtévesztett házaspárt a férfi felszólította: még aznap utaljanak át egy általa megadott számlára 255 ezer forintot, különben nem kerül sor a transzplantációra. Miután a házaspár fizetett, a csaló és élettársa további nagyobb összeget követelt a nyugdíjasoktól, akik ezt már gyanúsnak találták és fizetés helyett feljelentést tettek a rendőrségen.

Nem voltak eredményesek azok a további próbálkozások sem, melyek során a vádlottak más, dialízisre szoruló betegeket is megpróbáltak hasonló módon megtéveszteni. A Gyöngyösi Járási Ügyészség a büntetlen előéletű férfivel szemben pénzbüntetést, míg a büntetett élettársával szemben letöltendő szabadságvesztést indítványozott. Emellett javasolta, hogy kötelezzék az elkövetőket az okozott kár megtérítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik