Belföld koronavírus

Orbán Viktor nagyon hálás a vakcináért Kínának

Fischer Zoltán / MT I / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MT I / Miniszterelnöki Sajtóiroda
A kormányfő arra számít, az első szállítmány már a jövő héten megérkezik.

A koronavírus elleni oltásért folyó világszintű versenyről is beszélt Orbán Viktor a 9. Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón. Az állami hírügynökséget Havasi Bertalan sajtófőnök tájékoztatta arról, hogy a miniszterelnök az online videokonferencián felidézte, a világjárványt követő válsággal a világgazdaság és a globális politika új korszaka kezdődött, az államoknak egyszerre kell megvédeniük polgáraik életét és munkahelyét.

Bár eltelt egy egész év, jelenleg pontosan ott tartunk, ahol tavaly tavasszal: az egész világ olyan terméket szeretne vásárolni, amelynek kínálata messze elmarad a keresletétől. Ami egy évvel ezelőtt maszk és lélegeztetőgép volt, az most az oltás

– fogalmazott Orbán Viktor, jelezve, a válság megoldása nem más, mint az oltás. A kormányfő szerint a polgárok élete és a gazdaság fellendítése miatt konstruktívabb kelet-nyugati együttműködésre van szükség, mint valaha, a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján. A beruházások kölcsönös védelméről szóló Kína-EU megállapodás tárgyalásainak lezárása jó lépés volt ebbe az irányba – tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta: Magyarország hálás a Kínai Népköztársaságnak és személyesen Hszi Csin-ping elnöknek minden segítségért ebben a kihívásokkal teli időszakban.Felidézte: tavaly sikerült létrehozni egy légihidat, amelyen át több tízmillió orvostechnikai eszköz érkezett Magyarországra Kínából.

Orbán Viktor a csúcstalálkozón kifejezte tiszteletét a kínaiaknak a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséért, és megköszönte, hogy magyar szakértők mehettek a gyártási helyszínekre, konzultálhattak a kínai szakemberekkel. Azt mondta, nagyon megnyugtató jelentéseket kapott a magyar küldöttségtől, amely tapasztalatai alapján kiadták a sürgősségi felhasználásra az engedélyt.

A kormányfő nagyra értékelte, hogy a kínai hatóságok konstruktív hozzáállásának köszönhetően aláírhatták az oltóanyag vásárlásáról a szerződést. Orbán Viktor arra számít, az első szállítmány már jövő héten megérkezik.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a kínai vállalatok éltek a magyar gazdasági akcióterv által biztosított beruházási lehetőségekkel, jelentős projektjeik tavaly Kínát az első számú befektetővé tették Magyarországon, ahol támogatják a tisztességes globális kereskedelmet, amelynek ma nagyobb jelentősége van, mint valaha.

A kormányfő gratulált a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetének, az úgynevezett Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) létrehozásához, reményét fejezte ki, hogy azzal hamarosan az EU is megkezdi a tárgyalásokat. Végezetül beszámolt arról, hogy a járvány nem akadályozta meg Magyarországot abban, hogy eleget tegyen kötelezettségvállalásainak: a Belgrád és Budapest közötti modernizált vasútvonal tervezése, a budapesti Fudan Nemzetközi Egyetem előkészítés folyamatban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik