Belföld koronavírus

Hiába a kampány a vakcina mellett, a regisztráció nem népszerű

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Az IDEA Intézet kutatása szerint eddig csak a fideszesek 41 százaléka regisztrált.

Az IDEA Intézet ezúttal azt vizsgálta, a választók regisztráltak-e már a vakcinainfo.gov.hu oldalon, tervezik-e ezt, mit gondolnak a regisztráció utáni adatbiztonságról.

A Fidesz–KDNP támogatóinak 41 százaléka már regisztrálta magát, 24 százalékuk tervezi ezt. Az általában fegyelmezett táborban elég magas ugyanakkor azoknak az aránya (19%), akik nem regisztráltak, a hónapok óta tartó kormányzati kampány dacára sem döntötték el (16%), megadják-e adataikat. Ez jelezheti, hogy a vakcinákkal kapcsolatos félelmeket még szavazói körében se sikerült teljesen eloszlatnia a Fidesz–KDNP-nek.

Az ellenzéki szavazók sokkal elutasítóbbak. Eddig 20 százalékuk regisztrált, 17 százalékuk tervezi, 46 százalékuk elutasítja ezt, noha az ellenzéki pártok is intenzíven kampányolnak az oltás mellett.

A pártot nem választók 19 százaléka regisztrált, 49 százalékuk nem is tervezi ezt. Összességében a választókorú népesség mintegy negyede (26%) saját bevallása szerint már regisztrált, és 18% tervezi a jelentkezést.

A kormánypárti szavazóknál 10 százalékot sem ér el azok aránya, akik adataikat féltik, ami viszont az IDEA Intézet szerint arra utal, hogy nem az esetleges adatkezelési aggályok, hanem a vakcinákra vonatkozó információk bizonytalansága miatt nem döntöttek még a regisztráció mellett.

Az ellenzéki szavazók csaknem kétharmada tart az adatszolgáltatás következményeitől, de a pártot nem választókat is megosztja a kérdés. Jelentős részük tart (26%) vagy különösen tart egy ilyen kockázattól (15%), de 30 százalékuk egyáltalán nem vagy inkább nem tart (11%) egy ilyen kockázattól.

Kapcsolódó

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait január végén vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A végeredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik