Belföld koronavírus

Alig kétezer embert oltottak be tegnap óta

MTI/Bús Csaba
MTI/Bús Csaba

1 079 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 378 734 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 82 203 főre csökkent.

Elhunyt 94 ember, így az elhunytak száma 13 249 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 283 282 fő.

3792 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen. A kórházban lévők száma két nap óta ismét növekszik, és lélegeztetőn is többen vannak, mint tegnap.

Eddig 291 396 fő kapott oltást, közülük 110 395 fő már a második oltását is megkapta. Ez azt jelenti, hogy tegnap óta alig kétezer embert oltottak be. 

Nem véletlenül mondta az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján György István államtitkár, hogy nincs elég vakcina. Valóban eloltották szinte az összeset, ami eddig Magyarországra érkezett.

Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Az elmúlt napokban megkezdődött és ezen a héten folytatódik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.

Már négy vakcinát lehet alkalmazni: a Pfizer és a Moderna mellett ezen a héten már a Szputnyik és az AstraZeneca vakcinákat is használják az oltáshoz. A mai napon újabb Pfizer-szállítmány várható, ebből is a regisztrált legidősebbek oltása folytatódik. Az eddig érkezett AstraZeneca-vakcinával a hét második felében megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik