Belföld

Az Európai Gyógyszerügynökség egyelőre nem foglalkozik az orosz vakcina engedélyeztetésével

Saeed KAARI / AFP
Saeed KAARI / AFP

Az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA egyelőre nem foglalkozik a Szputnyik V oltóanyag engedélyezésével – árulta el a 444 megkeresésére a szervezet. Az EMA azonban hozzátette, két héttel ezelőtt már tárgyaltak a moszkvai Gamaleja Intézet munkatársaival, akik tanácsot kértek tőlük, hogy pontosan milyen dokumentációra van szükségük az engedélyeztetéshez, mit vizsgálnak, mi alapján adják ki az engedélyt.

Az engedélyeztetéshez szükséges dokumentumokat azóta sem adták be az oroszok. A két héttel ezelőtti tárgyalások pontos tartalma nem nyilvános, így azt nem lehet tudni, hogy miben maradtak a felek – írja a lap.

A Szputnyik V-ből  20 ezer embernek elegendő adag érkezett a napokban Magyarországra.  Eddig azonban senki sem kapott belőle, mert még tart a bevizsgálásuk. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) január 20-án már kiadta az ideiglenes engedélyt, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában azt vizsgálják, hogy tényleg az van-e benne, mint amit a dokumentációja ígér – emlékeztet a 444.

Kincses Gyula korábban azt kérte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vezetőjétől, hogy a hatóság hozza nyilvánosságra a kínai és az orosz vakcina engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előíratra. A Magyar Orvosi Kamara elnöke jelezte: ha ez nem történik meg, akkor nem tudja a szervezet az orvosoknak jó szívvel ajánlani. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI vezetője MOK elnökének azt válaszolta, hogy a dokumentumokat haladéktalanul nyilvánosságra hozzák, még mielőtt elkezdődnének a tömeges oltások.

A Szputnyik V-ről nemrég publikálták a Lancet tudományos folyóiratban, hogy hatékonysága 90 százalék feletti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik