Belföld

Az emberek kétharmada szerint nyár előtt nem érnek véget a korlátozások

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

A nyáron érhetnek véget a járványügyi korlátozások, ezt tartja valószínűnek a magyarok relatív többsége (41 százalék) – derült ki a Publicus Intézet a Népszava megbízásából készült kutatásából. A megkérdezetteknek mindössze ötöde válaszolta azt, hogy már tavasszal jöhet a lazítás. Tízből egy válaszadó pedig arra számít, hoyg csak a következő télen térhet vissza az élet a rendes kerékvágásba.

Arra is rákérdezett a Publicus, hogy szükségesnek tartják-e az emberek az előzetes regisztrációt, vagy elég lenne utólag rögzíteni, hogy ki kapott oltást:

a kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada szerint felesleges az előzetes regisztráció, és még a Fidesz-KDNP-táborban is így vélekedik a többség (53 százalék).

Az előzetes regisztráció mögöttes értelmét sok ellenzéki abban látja, hogy a kormány adatokat gyűjt a választókról, az ellenzékiek 69 százaléka valószínűsít ilyen szándékot. A fideszesek 79 százaléka szerint viszont nem adatgyűjtésről van szó, míg a bizonytalanok körében minimális, relatív többségben vannak, akik szerint adatot gyűjt róluk a kormány.

A felmérés szerint ingyenes oltást választana azok többsége (62 százalék), akik beoltatnák magukat, 37 százalék viszont pénzt is adna a vakcináért. Minden harmadik az oltásért fizetni hajlandó megkérdezett fizetne azért, hogy választhasson a vakcinák közül, 14 százalékuk azért is fizetni, hogy előrébb kerüljön a sorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik