Belföld koronavírus

Müller Cecília: A héten kezdődik a 89 évesnél idősebbek oltása

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Biztatóak a járványügyi adatok, csökken az aktív fertőzöttek száma, és ezzel együtt minden fontosabb adat csökkenést mutat – közölte az operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos. Müller Cecília elmondta, az elmúlt 24 órában elhunyt 54 beteg közül a legfiatalabb 46, míg a legidősebb 96 éves volt.

Mint mondta, a lakosság beoltása az oltási tervének megfelelőn halad, az egészségügyi dolgozók oltása gyakorlatilag befejeződött. A második körben – az elmúlt négy napban – az idősotthonok lakói és gondozói kapták meg a vakcinát, eddig összesen 72 ezren. Ugyanakkor – tette hozzá – nem minden otthonba jutott el az oltás, például olyan helyekre, ahol például aktív koronavírus-fertőzöttek vannak, de ők is megkapják a vakcinát a gyógyulásuk után.

Az országos tiszti főorvos kiemelte, ezen a héten kezdődik a 89 évesnél idősebb személyek beoltása, őket a háziorvosok fogják beoltani. Ehhez tíz adag vakcina áll majd rendelkezésre minden háziorvosnak. Müller Cecília beszélt arról is, hogy át kellett dolgozni az oltási tervet, mert a Moderna vakcinái közül a várt 18 ezerből kevesebb mint 11 ezer érkezett meg.

Hozzátette, hogy a mára beoltottak száma a 238 ezer főt közelíti. Több mint 61 ezren a második oltásukat is megkapták. Utóbbiak a második oltás után nem sokkal védettnek tekinthetők. Mint mondta, százszázalékos védelem nincs, de magas hatásfokú védettséget adnak az elérhető vakcinák, a súlyos szövődmények ellen mindenképpen védelmet adnak.

Müller Cecília örömtelinek nevezte, hogy az AstraZeneca vakcinája is megkapta az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. A további beszerzendő orosz és kínai vakcinákról szólva azt mondta, azt kérik, mindenki bízzon a szakembereikben.

A közeljövőben érkező vakcinákról azt mondta, a héten további 85 ezer Pfeizer-vakcinát várnak. De a Moderna is újabb szállítmányt ígért. 

Gál Kristóf az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a tájékoztatón ismertette a rendőrség hétvégi intézkedéseit:

  • Vasárnap egy budapesti gyűlés helyszínén igazoltatták a résztvevőket, a szervezőkkel szemben közigazgatási eljárás indult.
  • A maszkviselési szabályok megsértése miatt több mint 600 esetben intézkedtek.
  • Kereskedelmi üzletekre vonatkozó korlátozó szabályok megsértése több mint 800 esetben intézkedtek.
  • A múlt hétvégén 1532 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt.
  • Továbbá 228 átutazó ellen léptek fel a szabályok megsértése miatt.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik