Belföld

Elrettentő büntetést kértek egy férfira, mert rendszeresen orális szexre kényszerítette az unokaöccsét

Sokkal súlyosabb büntetést kért a Győri fellebbviteli Főügyészség arra a férfira, aki hosszabb időn át súlyosan szeméremsértő cselekményekre kényszerítette a kiskorú unokaöccsét.

A Szombathelyi Törvényszék 8 és fél évre ítélte a férfit novemberben folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak, és folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés miatt, és véglegesen eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetőleg tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.

A nem jogerős ítélet szerint a férfi ajándékokkal, illetve azok ígéretével halmozta el a 14 év alatti unokaöccsét, s ezekre tekintettel háromnegyed éven keresztül orális cselekményekre kényszerítette, illetve kísérelte meg más súlyosan szeméremsértő cselekményekre is kényszeríteni.

Az elkövetővel szemben kiszabható szabadságvesztés középmértéke 13 év 9 hónap. A férfi a cselekményét huzamosabb időn át a kisfiú kapcsolati, hatalmi, befolyási viszonyukból is eredő függőségével, kiszolgáltatottságával visszaélve követte el. A jogalkotói szándéknak megfelelően pedig a kiszolgáltatott, illetve védekezésre képtelen gyermekek védelme érdekében olyan elrettentő büntetések kiszabása szükséges és indokolt, ahol a büntetési tétel középmértéke nemcsak megállapítandó, hanem ténylegesen irányadó is.

A fellebbviteli főügyészség szerint az irányadó középmértéktől sok évvel elmaradó szabadságvesztés nem szolgálhatja kellő hatékonysággal a büntetéskiszabási célokat. Mindezek miatt a kiszabott fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mértékét az ügyészség eltúlzottan enyhének tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik