Belföld

Nem tetszik az ügyészségnek az ukrán kapitány bűnügyi felügyelete, a bíróság szerint a járvány az oka

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Fellebbezett a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a Viking Idun ukrán kapitányának bűnügyi felügyeletét elrendelő végzés ellen, mert bár a bíróság elrendelte a kényszerintézkedést, a vádhatóság kifogásolja, hogy nem írt elő személyes, csak telefonos jelentkezési kötelezettséget. A Fővárosi Törvényszék azt közölte, hogy a kerületi bíróság a járványhelyzet miatt változtatta meg a bűnügyi felügyelet konkrét ügyben alkalmazandó magatartási szabályait.

A Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó ukrán kapitányát harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség egy évvel ezelőtt indítványt tett a nyomozási bírónak a kapitány bűnügyi felügyeletének elrendelésére, hogy biztosított legyen a jelenléte az eljárásban.

A bíróság a bűnügyi felügyeletet elrendelte és azóta meg is hosszabbította, azzal, hogy havonta egyszer jelentkeznie kell a gyanúsítottnak a rendőrségen. A férfi nem szökött meg és a világjárvány miatt egyes jelentkezések alól szabályszerűen kimentette magát,és jelenleg is Ukrajnában tartózkodik.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta, hogy bűnügyi felügyelet intézménye lehetővé tette a gyanúsítottnak, hogy külföldre utazzon, csak azt a kötelezettséget írta elő neki, hogy a megjelölt időpontokban jelenjen meg a rendőrségen

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság változatlan feltételekkel hosszabbítsa meg a bűnügyi felügyeletet újabb négy hónappal, s utasítsa el a védőnek a bűnügyi felügyelet megszüntetésére irányuló indítványát. A bíróság a kényszerintézkedést meg is hosszabbította, de nem személyes, hanem telefonos jelentkezési kötelezettséget írt elő a gyanúsítottnak.

A kényszerintézkedésről szóló végzés ellen az ügyészség azért fellebbezett, mert megítélésük szerint a telefonos jelentkezés a mai, modern technika mellett már semmiféle fizikai korlátozásnak nem minősül, így a törvény által deklarált célnak nem felel meg.

Kapcsolódó
Megtudtuk, mivel védekezik a Viking Sygint követő Viking Idun kapitánya
Bűnügyi felügyeletbe került a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsított ukrán férfi.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság három hónappal hosszabbította meg a hajóskapitány bűnügyi felügyeletét. A bűnügyi felügyelet ideje alatt a gyanúsított köteles minden hónapban telefonon jelentkezni a rendőrségen.

A  megalapozott gyanú szerint a gyanúsított tudta, hogy közvetlenül előtte hajóbaleset történt és emberek kerültek a vízbe, de nem tett semmit a kimentésükért. A nyomozás folyamatban van, a gyanúsított eljárási cselekményeknél való jelenlétének biztosításáért a bíróság változatlanul szükségesnek látta a bűnügyi felügyelet fenntartását.

Azt írták, hogy a törvény szerint a bíróság előírhatja a gyanúsított jelentkezési kötelezettségét, annak módját, illetve közvetlen és közvetett voltát is. És a bíróság a járványügyi helyzet miatt fennálló korlátozásokra- határzár, karanténkötelezettség – figyelemmel változtatta meg a gyanúsított részére korábban előírt magatartási szabályokat.

Hozzátették, jelen helyzetben a személyes jelenlét további előírása – amit a gyanúsított tőle kívül álló okok miatt egyébként már 10 hónapja nem tud teljesíteni – a kényszerintézkedés teljes kiüresedéséhez vezetne. A bíróság szerint a pandémiahelyzet a következő 3 hónapban nem javul olyan mértékben, ami lehetővé tenné a szabad utazást, továbbá a gyanúsított jelenleg fennálló egészségi állapota miatt sem valószínű, hogy ismét munkába tudna állni, illetve szabadon közlekedhetne az országok között.

A kerületi bíróság végzése nem végleges, a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó ukrán kapitányának bűnügyi felügyeletéről másodfokon a Fővárosi Törvényszék dönt majd.

A Hableány sétahajó tragédiája 2019 májusában történt Budapesten, a Margit híd közelében. A Viking Sigyn szállodahajó a sétahajónak ütközött, amely elsüllyedt. A hajón 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet volt, hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik