Belföld

Öt évet kapott a vacsorát követelő fiát leszúró abdai nyugdíjas

Öt év börtönre ítélte a Győri Ítélőtábla azt a 79 éves férfit, aki 2018 októberében egy konyhakéssel leszúrta a részegen kötekedő fiát Abdán. Az 51 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap hajnalban a kórházban meghalt.

S. Árpád egy fedél alatt lakott a fiával Abdán. Rendszeresen italoztak, amelyből fakadóan gyakoriak voltak közöttük a veszekedések. Az enyhén ittas nyugdíjas, amikor hazaért, látta, hogy a fia ismét részeg. Számon kérte a fiát, hogy miért nem készített vacsorát, amelyből hangos veszekedés alakult ki közöttük.

A férfi erősen megszorította az apja kezét, amelyből a nyugdíjas kiszabadult, majd a kenyérszeleteléshez kikészített 24 cm pengehosszússágú késsel a hasba szúrta a fiát. Az idős férfi visszatette a kést a fiókba , majd egy “Megszúrtam a drágámat”  kijelentés kíséretében hívta a mentőket. A leszúrt férfi  az életmentő műtétek elvégzése ellenére másnap hajnalban meghalt.

S. Árpád azzal védekezett, hogy nem akarta megölni a fiát, és a cselekménye csupán testi sértésre irányult, amely gondatlanságból halál okozásával végződött. A bíróság azonban emberölésben találta bűnösnek a férfit, s 6  év 6 hónapra ítélte első fokon.

A táblabíróság öt évre enyhítette a férfi büntetését, azzal, hogy a büntetés felének kitöltése után bocsátható  feltételes szabadságra. Az ítélőtábla nem értett egyet a nyugdíjas védőjének fellebbezésével a cselekmény minősítését illetően. A férfi szándéka – ha eshetőlegesen is, de – a fia életének kioltására irányult, a halál bekövetkezése lehetőségével szemben pedig közömbös maradt.

S. Árpád késszúrása a férfi hasüregét megnyitotta, 10-12 cm szúrási csatornát vágott, megsértette a gyomrot, a vastagbelet, s a hasnyálmirigyet is. Mivel az okozott sérülés létfontosságú szerveket érintett, és közvetlen életveszéllyel járt, így nem állítható, hogy a férfi szándéka csak testi sértés okozására irányult. A büntetés mérséklésére az idős férfi hosszú, büntetlen, törvénytisztelő élete szolgáltatott okot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik