Belföld koronavírus

Müller Cecília: Mindegyik vakcina működik

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Az operatív törzs egy egyértelmű üzenettel indult a vendéglátósok felé, pár nappal azután, hogy a Központnál intézkedtek a rendőrök:

Csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és a magyar emberek széles körű oltását végre lehet hajtani

– közölte Kiss Róbert alezredes.

Müller Cecília azzal vette át a szót, hogy megdicsérte a kormányt a „következetes intézkedésekért”, az embereket pedig a „jogkövető magatartásért”. Az országos tiszti főorvos szerint ennek a kettőnek köszönhetően jól alakulnak a járványügyi adatok, kedvezőbben, mint néhány környező országban, ahol már a harmadik hullámmal küzdenek.

Eddig 146 ezer ember kapta meg a védőoltást, és 9400-en már a másodikat kört is. Ezen a héten még körülbelül 36 ezer ember beoltására elegendő Pfizer-vakcina érkezik, hétvégén pedig 9000 fő beoltására elég Moderna-oltóanyag jön.

Mindegyik vakcina működik

– szögezte le Müller Cecília, majd arról beszélt, hogy a beszállítók nem csak az oltóanyag-szállítmányok időpontját, hanem a mennyiségeit is változtatják, ezért „nem tudunk pontosan időpontokat”.

A tiszti főorvos elismételte, amit már Szijjártó Pétertől tudtunk, hogy három adagban érkezik majd az összesen 1 millió ember beoltására elegendő Szputnyik V oltóanyag. Az első adag 30 napon belül, a második 60 napon belül, a harmadik pedig 90 napon belül érkezik. Müller Cecília elmondta, hogy a kínai Sinopharm-vakcináról is folynak tárgyalások.

Az országos tiszti főorvos azt mondta, természetes, hogy az oltás második köre után erőteljesebbek a reakciók. Azt javasolta, hogy akinek felmegy a láza, vegyen be paracetamol-készítményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik