MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Belföld

21 professzor tiltakozik a Debreceni Egyetem modellváltása ellen

Vasárnap este állásfoglalást adtak ki  a 21 Debreceni Professzor Facebook-mögött álló egyetemi oktatók, akik valamennyien az MTA doktorai. A professzorok a Debreceni Egyetem modellváltásának módja ellen tiltakoznak, ugyanis szerintük a korábban megjelent hivatalos sajtóközlemény szerinti „széleskörű és intenzív egyeztetés” egyáltalán nem történt meg.

Az egyetem közössége sem a 2021-24. évekre szóló Intézményfejlesztési tervet, sem a modellváltási stratégiát előzetesen nem ismerhette meg

– írják a közleményben, amelyről a Debreciner számolt be először.

Kapcsolódó
A Debreceni Egyetem kezdeményezi a fenntartói modellváltást
Erről rendkívüli ülésén ellenszavazat nélkül döntött az egyetem szenátusa csütörtökön.

A professzorok szerint a legnagyobb probléma, hogy „a szenátus tagjai sem kaptak és így nem is osztottak meg dokumentált információkat választóikkal, jóllehet ez az egyetemi, de nem csak az egyetemi demokrácia alapja”. Írásukban felhozzák, hogy Pécsen és Szegeden viszont a nyilvánosság előtt, sokakat bevonva zajlik a modellváltás.

„Egyetemünk átvitele állami alapítványi formába – bár sok szempontból nem tűnik logikusnak (egyes jogszabályok megváltoztatása, a most beígért költségvetés-növelés az eddigi működési formán is sokat segítettek volna) – akár még elfogadható is lehetne az egyetemi polgárság többségének, de ha ez szinte titokban, diskurzus nélkül, a széles nyilvánosság kizárásával és néhány nap alatt történik, akkor erős a gyanú, hogy az átalakítás elsődleges célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése” – zárják a közleményt, hozzátéve, hogy „az értelmiségtől elvárt kritikus és konstruktív szellemű diskurzust” teljesen hiányolták a modellváltási folyamatból.

A Debreceni Egyetem múlt csütörtökön kezdeményezte, hogy a felsőoktatási intézmény állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át. Erről rendkívüli ülésén, 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött az egyetem szenátusa.

Az egyetem hallgatói önkormányzata (DEHÖK) már szerda este arról számolt be egy körlevélben, hogy küldöttgyűlésén 70 igen szavazattal, 0 nem és 0 tartózkodás mellett felhatalmazta a DEHÖK szenátusban ülő tagjait, hogy szavazzanak igennel az egyetem modellváltására. Indoklásukban azt írták, hogy értékelésük szerint a hallgatók mindennapi egyetemi életére a privatizáció nem lesz hatással, a HÖK érdekképviseleti jogosítványai pedig megmaradnak.

A döntés után Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora és Bács Zoltán, az egyetem kancellárja a modellváltás jelentőségét értékelve azt mondta: az alapítványi fenntartás a jelenleginél kiszámíthatóbb, rugalmasabb működési környezet megteremtésével növeli a Debreceni Egyetem versenyképességét és az intézmény bevételszerző képességét, ezáltal lehetőséget teremt arra, hogy megvalósítsák azt a hat éve megfogalmazott célt, hogy  az egyetem önfenntartóvá váljon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.