Belföld koronavírus

Virológus: Elképzelhető, hogy 18-59 éves kor között engedélyezik a kínai vakcinát

AFP/Xinhua/Zhang Yuwei
AFP/Xinhua/Zhang Yuwei

Eddig hat mintában mutatták ki Magyarországon a brit koronavírus-mutációt, amely jóval fertőzőbb és a legfrissebb kutatások szerint halálosabb is, mint a korábbi változatok, mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Kis Zoltán virológus.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa arról beszélt, a mutáns terjedésére még korai mondani bármit, hiszen a szigorú intézkedések a vírus terjedését is nehezítik. Ha elkezdődik egy lazítás, és a vírus még itt van a háttérben, akkor lehet, hogy jobban terjed majd. De az angol laboreredmények alapján azt fogadjuk el alaphipotézisnek, hogy ez egy jobban fertőző variáns, magyarázta.

Kis Zoltán szerint vannak olyan feltételezések, hogy a brit mutációtól jöhet majd a harmadik hullám, de ha felpörgetjük az oltásokat, akkor nem lesz esélye a vírusnak egy jelentős harmadik hullámot előidézni.

Az elképzelhető, hogy ha elkezdünk lazítani, a vírus újra erőre kap. De lehet, hogy azt a második hullám kiterjesztéseként is felfoghatjuk

– mondta.

A kínai vakcinával kapcsolatban úgy fogalmazott, az európai szabályok az egyik legszigorúbbak, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, ha valamelyik vakcina megkapja az engedélyt, akkor azzal nincs probléma. Kínában és Indiában sokakat beoltottak már a kínai vakcinával, az oltással kapcsolatban nem nagyon jeleztek komoly problémákat.

Úgy tudja, hogy a kísérletek alatt az uniós és a magyar hatóságok egyaránt kapcsolatban állnak a gyártókkal. Ő nem hatósági tag, de biztos benne, hogy van információáramlás, meg lenne lepve, ha a hatóságok nem kapnának részeredményeket a harmadik fázisból. A végleges eredményt csak a vizsgálat lezárulta után lehet elkészíteni, és biztos abban is, hogy ezeket megosztják majd, hiszen ez fontos.

Az NNK munkatársa kérdésre válaszolva közölte, elképzelhetőnek tartja, hogy 18-59 év között engedélyezik majd a vakcinát első körben, hiszen Kínában is jelenleg ezt a korosztályt oltják csak.

Már az segítség, ha ezt kimondja az OGYÉI, mert ezt a korosztályt el lehet kezdeni vele oltani. Azzal a vakcinával pedig, amely idősebbek számára is minősítve van, majd őket oltják be. Ez döntés kérdése, de volt már arra példa, hogy korosztályra kapott engedélyt egy készítmény

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik