Belföld

Élesedik a konfliktus a pécsi polgármester, valamint a DK és a Momentum között

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
12 pontból álló követeléslistát adtak át Péterffy Attilának.

Élesedő konfliktus nehezíti a pécsi közgyűlést irányító ellenzéki frakció munkáját. A Momentum és a DK városatyái úgy látják, hogy Péterffy Attila (kiemelt képünkön) polgármester nem tart igényt a két párt képviselőinek véleményére, miközben a város első embere bizonyos döntéseivel a szocialistákat, nem az önkormányzat érdekeit szolgálja. Az ügyben hétfőn ül le tárgyalni a polgármester és a két párt képviselőcsapata.

Pécsen fölényes győzelmet aratott a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzéket összefogó Mindenki Pécsért Egyesület. A közgyűlésbe a civil szervezet 18, a kormánypártok 7 képviselőt juttattak be. Ez a kényelmes többség a héten veszélybe került. A Momentum három és a DK négy képviselője szerdán egy 12 pontból álló követelést adott át Péterffy Attilának. Ebben – egyebek között – az szerepel, hogy minden olyan szerződés, amelyet a polgármester, valamint az önkormányzati cégek vezetői kötnek, teljes terjedelemben megismerhető legyen a képviselők számára. A 2019-es választás óta szakemberek átvilágították a pécsi önkormányzati cégek korábbi gazdálkodását, és a két párt képviselői elvárják, hogy a polgármester ennek a kontrollnak az eredményeiről január végéig számoljon be.

A követeléseket megfogalmazó városatyák a polgármester néhány, személyi kérdésben hozott döntését elhibázottnak ítélik.

Péterffy a veszélyhelyzetre hivatkozva egyedül határozott arról, hogy a szocialista Nyőgéri Lajost kinevezi alpolgármesternek, és csökkenti a DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia hatásköreit. Mindkét esetben azt várják Péterffytől, hogy vonja vissza a döntését. Emellett két, az MSZP köreihez köthető cégvezető kinevezését is visszavonatnák a polgármesterrel.

Megkérdeztük a követelés előzményeiről a pécsi közgyűlés egyik momentumos képviselőjét, Topán Lászlót, és a 40 éves pedagógus elmondta, hogy ő és társai elfogadhatatlannak tartják Péterffy Attila hatalomgyakorlási módszereit. A korábban a pécsi hőerőmű vezetőjeként dolgozó Péterffy gyakran nem avatja be fontos döntéseinek okaiba a képviselőket, állította Topán, és ha meg szeretnék ismerni a képviselők az önkormányzat szerződéseit, akkor azt nem tehetik meg. Ebből lett elege a két párt városatyáinak, ezért fogalmazták meg követeléseiket.

Arra a kérdésre, hogy mit tesznek, ha a követelésről folytatott tárgyalás eredménytelen lesz, vagyis az esetben szakad-e az ellenzéki koalíció, Topán László így felelt:

Ezen még nem gondolkodtunk. Nem lenne jó, ha odáig eljutnánk.

Kerestük az ügyben a polgármestert, ám ő nem kívánt nyilatkozni, viszont megosztott a sajtóval egy közleményt, amiben úgy fogalmazott, hogy a győztes választási program megvalósításában továbbra is számít a városvezető frakció minden képviselőjének elkötelezett munkájára. A közlemény azzal zárul, hogy a polgármester egyeztetni fog a Momentum és a DK képviselőivel, a tárgyalást azonban nem a sajtó bevonásával óhajtja lefolytatni.

De nem lesz könnyű feladat az egyeztetés végén megállapodni, hiszen ha Péterffy meghátrál, akkor azzal részben elismeri a döntéseit és a munkamódszerét érő kritikát, és azt, hogy a városháza munkája eddig nem volt a képviselők által maradéktalanul ellenőrizhető. Ha viszont a polgármester nem enged, akkor széteshet a városirányító többség, ami súlyosan veszélyezteti az ellenzék 2022-es összefogását és nyerési sanszait Pécsen – ráadásul egy ilyen helyzet hatása túlmutathat a városon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik