Belföld

Müller Cecília visszautasítja Hadházy Ákos vádjait

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A tiszti főorvos szerint valójában a háziorvosok kapták a pénzt a külön munkájukért.

A Nemzeti Népegészség Központ (NNK) honlapján tették közzé azt az írást, amelyben Müller Cecília arra reagált, hogy az OLAF-hoz fordul és költségvetési csalás miatt feljelentést tesz Hadházy Ákos egy uniós projekt miatt.

Az NNK szerint a független képviselő által nevesített „Háziorvosi hálózat felállítása és működtetése” szerződés arra szolgált, hogy a háziorvosi praxisok megkapják a többletfeladataik után járó pénzt.  A közreműködő céget transzparensen választották ki, a Hadházy által bemutatott „költségvetés” nem a projekt teljes költségvetését, hanem

annak részleteiben kiragadott, nyilvános közbeszerzési tervét jelenti, amely alapján nem lehet a projekt teljes szakmai programjáról valós következtetéseket levonni.

Emlékeztettek rá, a vastagbélszűrés országos bevezetéséhez elengedhetetlen volt a háziorvosok bevonása, akik azért kaptak külön díjazást, mert adminisztratív többletköltségeiket a társadalombiztosító nem finanszírozza. A Hadházy Ákos által kifogásolt szerződés azt mutatja, hogy a háziorvosok a többlet adminisztratív feladataik után kaptak páciensenként 1 000 forintot.

A közreműködő cég vállalt feladatai körében a vastagbélszűrési programhoz önként csatlakozott háziorvosi praxisokkal szerződést kötött, valós teljesítmények alapján fizetett, magának csak a szervezési és egyéb adminisztrációs költségeit számolhatta el.

Az NNK szerint Hadházy Ákos felvetése, hogy a vállalkozó „az állam számítógépes nyilvántartó rendszerét” használta, félrevezető.

A szűrésszervezésnél személyes (egészségügyi) adatokat kezelnek, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ harmadik félnek nem adhat ki, így a háziorvosi teljesítményeket az NNK emberei követték nyomon. A vállalkozó az esetszámokat kapta meg.

Mint írták, a független képviselő következtetése a projekt vállalt eredményeiről nem helytállók. A 734 ezres vállalás a vastagbélszűrés mellett más programokat is tartalmaz, és a vállalt esetszámtól függetlenül, a projektben tervezetten 2,5 millió 50-70 év közötti állampolgár részére biztosítják a vastagbélszűrést.

A vastagbélszűrési program keretében 742 165 meghívót küldtek ki, eddig 255 797-en vették át páciens egységcsomagjukat. A meghívók kiküldése folyamatos, 2022 végéig valamennyi 50-70 év közötti állampolgárt behívnak a vastagbélszűrési programban.

Kapcsolódó
Hadházy az OLAF-hoz fordul Müller Cecília egyik uniós projektje miatt
Az országos tiszti főorvos nem adja ki az információkat a Népegészségügyi Központ uniós pénzeiről,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik