Belföld koronavírus

Meredeken ível felfelé a magyarok oltási hajlandósága

THOMAS KIENZLE / AFP
THOMAS KIENZLE / AFP

A Központi Statisztikai Hivatal hetente zajló mérései szerint az oltási hajlandóság fokozatosan emelkedik.

Mint írják, a míg a 2020. november 30-cal kezdődő héten csak a válaszadók közel 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés hetedik hetében (a 2021. január 11-ével kezdődő héten) már minden harmadik megkérdezett, 33 százalék.

KSH

Ez utóbbi héten a válaszadók 27 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36 százalékkal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint a vakcina tényleges beérkezése az országba.

A bizonytalanok aránya érdemben egyáltalán nem változott egy hónap alatt.

KSH

Korcsoportos bontás szerint érdekes, hogy a 65-74 év közöttiek immár több mint fele (55.7 százalék) szeretne élni az oltás lehetőségével, holott bő egy hónapja csak alig több mint 23 százalékuk válaszolt így.

A legkevésbé a 15-29 éves korosztály szeretné megkapni a vakcinát, mindössze 18.4 százalékuk, de oltási hajlandóságuk növekszik, mert korábban csupán 10 százalékuk kérte volna az oltást.

A KSH felmérése szerint a válaszadók fele egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Kapcsolódó
Még az ügyeleti központnál sem tudják, milyen sorrendben oltják be az időseket
Nem ismerik a részletes oltási tervet, így arra sem tudtak válaszolni, honnan tudják majd, ki számít veszélyeztetettnek.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik