Belföld

Nyomozás indult a 2,4 milliárdos badacsonyi projekt kifizetései miatt

Az ügyben a badacsonyi polgármester korábbi helyettese tett feljelentést nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult rendőrségi nyomozás ismeretlen tettes ellen a Badacsonytomajnak adott nagy összegű uniós támogatás kifizetéseivel kapcsolatban.

A balatoni település 2018-ban 2 milliárd 435 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a Tátika nevű épület és az azt körülvevő tóparti sétány rehabilitációjára. A turisztikai fejlesztési projektnek az eredeti határidő szerint 2020 őszére kellett volna elkészülnie, de eddig egyetlen kapavágás sem történt a környéken. A pályázat körül viszont egymást érték a hatósági eljárások.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) októberben azért marasztalta el az önkormányzatot, mert Krisztin N. László polgármester a pénzből a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak fizetett ki milliós nagyságrendű összegeket projektmenedzsment címén. A KDB határozata szerint a polgármester jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárásokat, ezért összesen 6 milliós büntetést rótt ki az önkormányzatra. A büntetés befizetését a polgármester a település költségvetésének módosításával oldotta meg.

Januárban azonban újabb problémák adódtak a projekt tervezési szerződéseivel. A döntőbizottság egy frissen meghozott határozatában közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt megsemmisítette a koncepciótervekre vonatkozó szerződést, és ismét megbüntette Badacsonytomajt, ezúttal egymillió forintra.

Információink szerint a projekt körüli törvénysértések miatt Orbán Péter, a település korábbi alpolgármestere tett feljelentést. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a pápai rendőrséget jelölte ki az eljárás lefolytatására.

A 24.hu megkereste Krisztin N. László polgármestert az eljárásokkal kapcsolatban, de levelünkre egyelőre nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik