Belföld

A magyar kormány is elítéli Navalnij letartóztatását

AFP
AFP

A magyar kormány csatlakozott a közös uniós állásfoglaláshoz, melyben az Európai Tanács elítéli Oroszországot Alekszej Navalnij letartóztatása miatt – írja az Index. A Külügyminisztérium válaszában úgy fogalmazott, hogy a kormány álláspontja az Európai Tanács által közzétett nyilatkozatot tükrözi.

Navalnij letartóztatása miatt számos külföldi kritika érte Oroszországot. Az Európai Tanács közös állásfoglalás szerint az igazságszolgáltatás átpolitizálódása megengedhetetlen, és Navalnijnak joga van a független bírósági eljáráshoz. A nyilatkozat egyben felszólítja az orosz hatóságokat az ellenzéki politikus azonnali szabadon engedésére.

Alekszej Navalnijt vasárnap vették őrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülőtéren, ahová Berlinből érkezett, csaknem öt hónapig tartó gyógykezelés és rehabilitáció után. Vlagyimir Putyin legfőbb bírálóját hétfőn egy furcsa bírósági tárgyaláson 30 napos elzárásra ítélték.

Navalnij: Ez a törvénytelenség legmagasabb fokozata
Bár Putyin legfőbb bírálója tudta, mi vár rá, ha orosz földre lép, a hatósági intézkedések intenzitása megdöbbentette. Ráadásul hétfőn egy nagyon furcsa bírósági tárgyaláson 30 napos elzárásra ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik