Belföld

Nyugdíjas érdekvédők: nem kérünk a kínai vakcinából!

FREDERIC J. BROWN / AFP
FREDERIC J. BROWN / AFP
Az Európai Gyógyszerügynökségben hisz a szervezet.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot szabad használni, melyet:

  • az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott
  • melyben a magyar emberek megbíznak
  • és a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja.

A szervezet közleményben kifogásolja, hogy a kormány állítása szerint a rendvédelmisek és a sportolók is beelőzhetik a nyugdíjasokat, „mindeközben az időseket azzal riogatják, hogy ők majd megkapják azt a kínai vakcinát, amivel Kínában jelenleg csak 59 éves korig oltanak”.

Úgy vélik, az Európai Unió a világ vélhetően legjobb koronavírus elleni vakcináira szerződött le, melyekkel fél év alatt elérhető a szükséges minimális átoltottság.

Kitértek arra is, a hogy járványkezelésnek a gyorsaság mellett a kockázatminimalizáláson és hatékony oltási rendszeren kell alapulnia.

Elfogadhatatlan, hogy bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek tanúbizonysága szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni a kormány az idős generációt. Külön riasztó, hogy olyan vakcinát szándékoznak alkalmazni, amelyek elölt vagy legyengített vírust tartalmaznak, hiszen ez az oltási szövődmény kockázatát és a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti egy már eredendően veszélyeztetettebb korcsoportnál, azaz az időseknél.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint minden embernek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy eldönthesse, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott valamelyik vakcinával, vagy a magyar hatóságok által ideiglenesen engedélyezett egyéb vakcinával kívánja beoltatni magát:

„Követeljük, hogy az oltási csoportok közti továbbhaladásra az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákkal történő oltás kapcsán csak akkor kerüljön sor, ha a megelőző csoportokból mindenki – aki erre vonatkozó igényét jelezte – megkapta az általa kiválasztott vakcinát. A magyar hatóságok által esetleg ideiglenesen engedélyezett oltás visszautasítása miatt senki nem kerülhet az előre meghatározott oltási terv vonatkozó csoportja tagjainál hátrányosabb helyzetbe.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik