Belföld

Ónos eső, hó, erős szél és szibériai fagy jön 

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást és figyelmeztetéseket adott ki.

Csütörtökön többfelé felszakadozik a felhőtakaró, de az északkeleti, keleti megyékben egész nap borús marad az idő. Elszórtan, a keleti tájakon akár tartósabban lehet hózáporra, havazásra számítani. A csapadékhajlam estére gyengül.

Az ország nagy részén erős, a Dunántúlon sok helyen viharos lesz a szél, csak az északkeleti tájakon marad mérsékelt a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között várható. Késő estére 0 és -6 fok közé hűl le a levegő. A Kiderül.hu szerint érkezik a sarkvidéki eredetű hideg levegő, amely miatt vasárnap hajnalban kell a legkomolyabb fagyokra számítani.

Az ónos eső veszélye miatt elsőfokú (citromsárga) riasztást, illetve figyelmeztést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

 

A havazás és az erős szél veszélye miatt éjfélig szintén elsőfokú figyelmeztetés érvényes több megyére.

Azt írták, hogy reggelig a délnyugati határvidéken lehet ónos eső, napközben egyre kevesebb helyen havazhat, inkább a hózápor lehet jellemző. A havazásokból, hózáporokból általában 5 centi friss hó  eshet, ennél nagyobb havazásra a keleti, északkeleti vidékeken van esély. A hózáporokat a Dunántúlon akár dörgés is kísérheti.

A szél napközben főleg a középső vidékeken és a Dunántúlon fokozódik viharossá. A legerősebb lökések a 70-75, a hegyekben akár a 80 km/órát is meghaladhatják. A szél elsősorban az ország nyugati felén a frissen lehulló havat is hordhatja átmenetileg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik