Belföld

A DK 30 milliós kérdése Orbán Viktor fiáról

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A párt tudni szeretné, miért Orbán Gáspár volt a legalkalmasabb, hogy közpénzen tanuljon egy brit elitakadémián.

A Demokratikus Koalíció kezdeményezi a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság összehívását, miután a Telex kiderítette, a kormányfő fiát küldték ösztöndíjasként a Sandhurst Királyi Katonai Akadémiára.

Kapcsolódó
Brit katonai elitiskolában végzett Orbán Gáspár
A Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese, a Honvédelmi- és Rendészeti Bizottság alelnöke emlékeztetett rá, hétfőn a Népszava már megírta, hogy három magyar tanulhatott a brit katonai elit akadémián, közpénzen.

Az ügyben írásbeli kérdést is beadott arról, kik a szerencsések, de az igazság a kormány válasza előtt kiderült, a Telex  megírta, egyikük éppen a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár.

Vadai írásbeli választ igénylő kérdésében egyébként eleve Orbán Viktortól kért választ arra, ki és miért tanulhatott Sandhurstben.  Felidézte, a világ egyik legjobb katonai akadémiáján királyi családok tagjai, későbbi uralkodók, vezető politikusok tanultak,

a tandíj összege akár a 34 millió forintnak megfelelő font sterlinget is elérheti.

Most a Demokratikus Koalíció immár azt is tudni akarja,

miért éppen Orbán Viktor fia volt a »legalkalmasabb« arra, hogy közpénzen tanuljon a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián?

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjaként Vadai kezdeményezi, hogy hívják össze a bizottságot, hallgassák meg Benkő Tibor honvédelmi minisztert, Orbán Viktor kormányfőt és a három kiválasztottat, köztük a miniszterelnök fiát.

A DK magyarázatot követel arra, hogyan állt Orbán újabb gyereke  „saját lábra”, miként érdemelte ki, hogy a magyar adófizetők pénzén járjon egy, a magyaroknak megfizethetetlen elit akadémiára.

A Fidesz kommunikációs igazgatója Facebook-oldalán érdemben nem reagált, Vadai Ágnest bírálta. Szerinte a honvédelmi tárca  államtitkáraként ugyanis hagyta eladni a honvédség fegyvereit, gyengíteni az ország védelmét.

Hollik István szerint ezzel szemben az Orbán-kormány haderőfejlesztési programot indított, a katonák pedig valódi megbecsülést élveznek. A fideszesek büszkék rájuk és arra is, hogy

egyre többen (eddig összesen 163-an) tudnak részt venni komoly külföldi kiképzéseken.

Hollik sajnálja, hogy egy baloldali politikus pártpolitikai okokból ennek nem örül. Szerinte Vadai gyáva, amiért nem egy másik politikust, hanem a fiát támadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik