Belföld

Lehetne kötelező a koronavírus elleni oltás is

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI
A MOK titkára szerint akár egy munkáltató is kötelezővé teheti, de országosan ezt csak Müller Cecília rendelheti el.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára a Szabad Európának azt mondta, nem lenne semmi akadálya annak, hogy kötelezővé tegyék az oltást a koronavírus ellen. Ennek elrendelése az országos tiszti főorvos hatásköre, de ez nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági, politikai, jogi szakkérdés is – tette hozzá.

Dr. Nagy Marcell szerint abban sincs semmi különös, ha egy munkáltató dönt így, hiszen már most is vannak védőoltáshoz kötött mukakörök: vadőrnek veszettség, egészségügyi dolgozónak Hepatitis B ellen kell beoltatnia magát.

Amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján.

Ebbe az irányba mutat a Semmelweis Egyetem döntése: dolgozói  vagy beoltatják, vagy kétnaponta teszteltetik magukat. A MOK titkára szerint az egészségügyi dolgozók körében csökken a bizalmatlanság, az orvosoknál pedig nem is kérdés, beoltatják-e magukat. Megtette ő is, de érti a szakdolgozók bizonytalanságát, rájuk is ugyanúgy hatnak az ellentmondásos információk, mint a többi emberre.

Kapcsolódó
Nézőpont: Nőtt az oltási kedv Magyarországon
Csaknem ugyanannyian tervezik beadatni a koronavírus elleni vakcinát, mint ahányan nem.  

Nincs más választás, mint az oltás, ha vissza akarjuk kapni az életünket. Ezt kell világossá tenni!

Dr. Nagy Marcell szerint kulcsfontosságú lenne a jó kommunikáció, mert az oltás össztársadalmi érdek.

A szakember kiemelte, azt kellene hangsúlyozni, hogy a koronavírus pusztításához képest, az oltás csak ritkán és nagyon enyhe, könnyen kezelhető tüneteket okozhat, az eddigi oltásoknál Magyarországon pedig még allergiás reakció sem volt.

Hogyan várható el az, hogy valaki jó döntést hozzon, vagy egyáltalán döntést hozzon, ha ehhez nem kap meg minden információt?

Dr. Nagy Marcell emlékeztetett rá, hogy az oltás hivatalos honlapja, a Vakcinainfo gyakorlatilag üres, pedig ott lenne a helye minden vakcinával kapcsolatos hivatalos tájékoztatásnak, dokumentumnak, leegyszerűsített, közérthetően tálalt információnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik