Belföld koronavírus

Nézőpont: Nőtt az oltási kedv Magyarországon

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Csaknem ugyanannyian tervezik beadatni a koronavírus elleni vakcinát, mint ahányan nem.

A magyarok közül egyre többen úgy nyilatkoznak, hogy be fogják oltatni magukat a koronavírus ellen. Január első hetében már az emberek 45 százaléka ezt állította, míg 44 százalék mond nemet az oltásra – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont Intézet a vakcina megjelenésével, az első beoltottak pozitív tapasztalataival, a közéleti emberek támogató nyilatkozataival magyarázza, hogy nőtt az oltáspártiak aránya. Jelentősen nőtt az oltási kedv az 50, illetve a 60 év fölöttiek között.

Egyértelműen az idősebbek lettek oltáspártibbak.

A legidősebbek között 66 százalék nyilatkozott úgy, hogy beadatná a vakcinát. Emellett a többi társadalmi csoportban is kisebb mértékű, de egyenletes növekedés tapasztalható.

A felmérés szerint tavaly év végéhez képest leginkább a kormány-kritikusok körében nőtt az oltási hajlandóság, ami jelenleg 42%-os. Mint írták, ilyen magas még nem volt körükben ez az arány, ebből is látszik, mekkora a felelősségük az ellenzéki politikusoknak, ellenzéki elemzőknek, amikor az oltásról beszélnek.

Kapcsolódó

A Nézőpont Intézet szerint az oltás a koronavírus elleni harc  kulcsa, fontos, ezért fontos, hogy az Orbán-kormány munkájában, a kabinet járványügyi intézkedéseivel az emberek 62 százaléka elégedett, 33 százaléka elégedetlen.

Módszertan

A közvélemény-kutatás január 5-e és 7-e között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik