Belföld koronavírus

Rendőrségi vizsgálat indul a lélegeztetőgép-szerviz kiválasztása ügyében

Cecilia Fabiano / MTI /AP / LaPresse
Cecilia Fabiano / MTI /AP / LaPresse
A gépek üzembe helyezésénél a korrupciót firtatta Bangóné Borbély Ildikó, akinek a kérdését Polt Péter feljelentésként értékelte.

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be, hogy megtudja, a legfőbb ügyész szerint

felvetik-e korrupciós bűncselekmények gyanúját a lélegeztetőgépek beüzemelésével kapcsolatos szerződések?

Szerinte ugyanis nemcsak a lélegeztetőgépekre, hanem azok beüzemelésére is jelentős összeget költött a kormány. Az ellenzéki politikus a HVG cikkére hivatkozva azt írta, a munkát két cég nyerte el, de ezek egyikének évekig se bevétele, se alkalmazottja nem volt, eredeti tevékenysége szállítmányozásra és programozásra terjedt ki, nem egészségügyi eszközök beszerelésére.

Bangóné Borbély Ildikó azt írta, biztosra veszi, hogy Polt Péter is   egyetért vele abban, hogy

a lélegeztetőgépek szakszerűtlen beszerelése akár emberi életekbe is kerülhet.

Szerinte fontos lenne, hogy a magyarok bízhassanak abban, ha kórházba kerülnek, megfelelően beszerelt eszközökkel látják el őket.

Kapcsolódó
Ezernél kevesebb lélegeztetőgép került a kórházakba a május óta megvett 17 ezerből
A 300 milliárd forintért beszerzett eszközök túlnyomó többsége raktárban áll.

Ezért a legfőbb ügyésztől három kérdésre várt választ.

  • Az ügyészség vizsgálta-e, miért bízott meg a kormány egy évek óta alkalmazott és bevétel nélkül tengődő, közúti fuvarozással és programozással foglalkozó céget erre a feladatra?
  • Vizsgálta-e, miért kapott ez a cég nagyobb megbízást, mint a régóta e területen dolgozó, referenciákkal rendelkező vállalkozás?
  • Vizsgálta-e, mi alapján részesítették előnyben a lélegeztetőgépekkel kapcsolatban semmilyen tapasztalattal nem rendelkező céget?

Az ügyészség semmit nem vizsgált, mert Polt Péter válaszul azt írta, hogy Bangóné Borbély Ildikó kérdését feljelentésként értékelte, és azt a Budapesti Rendőr-főkapitányságra továbbította.

A legfőbb ügyész érvelése szerint

a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozó hatóság feladata ugyanis annak megítélése, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás bűncselekmény gyanúját kelti, és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye.

Kapcsolódó
Polt Péter: A valódi korrupció nem mindig korrelál a percepciós érzetekkel
A legfőbb ügyész szerint az, hogy hogyan áll az ország a korrupciós rangsorban, attól függ, hogy ki készíti a statisztikát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik