Belföld koronavírus

Jövő hét elejére készülhet el a háziorvosi oltópontok listája

Az egészségügyi államtitkár szerint legalább 2,8 millió embert kellene a háziorvosoknak beoltani.

Még nem tudni, hogy a korábban megfogalmazott ötezer háziorvosi oltópont teljesül-e, a kész elemzés a jövő hét elejére készülhet el – írja az Infostart Horváth Ildikó tájékoztatása alapján. Az egészségügyi államtitkár hozzátette, hogy ezután lehet majd átgondolni azt is, hogy ahol erre nincs lehetőség, ott milyen alternatíva jöhet szóba.

Horváth hozzátette, hogy a háziorvosi rendelők számára nem idegen a feladat, mert minden évben ott történik az influenza elleni védőoltások jelentős többsége is. Ugyanakkor figyelembe kellett venni azt is, hogy a koronavírus elleni védőoltás esetében az oltott személynek fél órán át a helyszínen kell maradnia megfigyelés céljából, hogy nem alakul-e ki esetében allergiás reakció.

A háziorvosi rendelőknek a napokban kellett nyilatkozniuk arról, hogy rendelkeznek-e azokkal a tömeges oltások elvégzéséhez szükséges feltételekkel, amit egy 1998-as rendelet előír. Az egészségügyi államtitkár szerint fontos lenne kiderülnie, hogy a háziorvosi rendelők mekkora hányadot tudnak vállalni a koronavírus elleni oltások beadásából, ugyanis miközben influenza ellen 1,4 millió embert oltottak be ősszel, a Covid esetében a kapacitást legalább a duplájára kellene emelni.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik