Belföld koronavírus

Most kezdik csak el felmérni, alkalmasak-e a háziorvosi rendelők oltópontnak

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő tett közzé egy levelet Facebook-oldalán szerda este, amelyet háziorvosok kaptak a kormányhivataltól, szúrta ki a 444. A levélből kiderül, hogy ötezer háziorvosi rendelőt jelölnének ki oltópontnak, azaz, ahogy Kunetz írja:

még a lövés sincsen az érdemi oltási tervről.

A szakértő megjegyzi, hogy azzal magyarázták nemrég Müller Cecília hosszú időre való eltűnését a képernyőről, hogy „minden erejével a védőoltási program előkészítésén dolgozik, és ezért nem tudott időt szakítani a napi megjelenésekre”.

A levél szerint azt szeretnék felmérni, hogy a háziorvosi rendelők rendelkeznek-e azokkal a tömeges oltások elvégzéséhez szükséges feltételekkel, amit egy 1998-as rendelet előír. A Kunetz által is idézett rendeletben az oltóhelyet olyan helyiségként határozzák meg, ami legalább a rendelő szakmai minimumfeltételeivel rendelkezik.

Azaz az oltóhelynek kijelölt háziorvosi rendelőnek meg kell felelnie a háziorvosi rendelő minimumfeltételeinek. Tehát teljesen értelmetlen az egész kérdés, mert ugye azt nem feltételezzük, hogy a háziorvosi rendelő nem felel meg a minimumfeltételeknek

– fogalmazott a szakértő.

Érdekes adalék továbbá, hogy Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján arról beszélt, hogy „a háziorvosi rendelők alkalmasak a tömeges oltások beadására, az oltások mindig is ott történtek”. Így az országos tiszti főorvos szerint valószínűleg nem lesz szükség arra, hogy a szavazókörökben oltsák be az embereket.

Egy korábbi cikkünkben pedig részletesen írtunk többek közt arról, hogy a kézi gyógyszertárat üzemeltető háziorvosi rendelőkben egyébként most sem kötelező még a mélyhűtő tartása sem.

Az NNK által nemrég közzétett oltási rendet itt tekinthetik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik